Itt az idő, hogy megállapodjunk az energiainfrastruktúra fejlesztésének konkrét irányairól, technikai hátteréről és finanszírozásáról – hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Energia-infrastruktúra magas szintű konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón május 16-án Budapesten.

A kétnapos esemény célja, hogy a tagállamok, az uniós intézmények, az energetikai rendszerek üzemeltetői, a felügyeleti szervek és piaci szereplők az Unió energiainfrastruktúrájának jövőjéről tanácskozzanak. A résztvevők elsősorban az Energia 2020 stratégiáról, illetve a megvalósításához szükséges infrastruktúra-fejlesztésekről folytatnak véleménycserét. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a konferenciáról szólva hangsúlyozta: az energiahálózatok korszerűsítése, bővítése és összekapcsolása elengedhetetlen ahhoz, hogy Európa elérhesse energiapolitikai vállalásait, az energiabiztonság növelését és az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság megteremtését.

A miniszter a konferenciával kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy az energiainfrastruktúra-csomag (Energiainfrastruktúra-prioritások 2020-ig és azt követően) megmutatja a jövő fejlődési irányait, hogy miként lehet biztonságosabbá tenni az ellátást, ösztönözni a megújuló energiaforrások felhasználását és növelni az energiahatékonyságot. „Az elkészült kereteket kell most konkrét jogi és finanszírozási tervekkel megtöltenünk” – hangsúlyozta Fellegi Tamás. Hozzátette, a 27 tagállamnak egységes politikát kellene megvalósítania ezekben a kérdésekben. Konkrét egyeztetésekre van szükség, hogy milyen feltételek mellett lehet a stratégiai döntéseket meghozni, és ehhez milyen pénzügyi források kellenek.

A miniszter külön kiemelte a határokon átnyúló energetikai beruházások finanszírozásának kérdését, amelyről szerinte mihamarabb meg kell állapodniuk az érintett tagállamoknak. Szerinte „politikailag kiemelkedő kérdés lesz az egész csomag finanszírozási háttere”, illetve a kohéziós alapokhoz való illeszkedése.
 

Közös stratégiára van szükség

„Nagy öröm számomra, hogy a magyar elnökség felhívta a figyelmet ezekre a fontos kérdésekre” – üdvözölte az elnökség témaválasztását Günther Oettinger energiaügyi biztos. A politikus nem rejtette véka alá, hogy 2020-ig mintegy kétszáz milliárd euróra lesz szükség az egységes európai energiapiac létrehozásához és energiaszigetek megszüntetéséhez. Oettinger szerint ennek finanszírozása nagy részben az energiát felhasználó fogyasztókra hárul majd.

A biztos kiemelte annak fontosságát, hogy minden érintett véleményét kikérjék a kérdéssel kapcsolatban:„Mindenkivel vitázunk, akit ez a kérdés érint, fontos hogy legyenek ambiciózus javaslatok, hogy Európa megkapja a szükséges energia-infrastruktúrát, sőt 2020-on túl is szükség van a közös tervekre”. A finanszírozástól az engedélyeztetésen át az üzemeltetésig, mindenről meg kell állapodniuk az érintetteteknek, ennek a párbeszédnek a megkezdésére pedig kiváló alkalom a budapesti konferencia – vélekedett Oettinger.
 

Cikk megosztása