Kizárólag magyar borokat fognak felszolgálni a Keleti Partnerség szeptemberi csúcstalálkozóján Varsóban az ünnepi vacsorán és a munkaebéden. Erről írt alá szándéknyilatkozatot 2011. június 20-án Luxemburgban Martonyi János magyar és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter.

A Keleti Partnerség csúcstalálkozóját szeptember 29-én és 30-án rendezik Varsóban a lengyel elnökség égisze alatt. Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök társházigazdaként a Keleti Partnerség hat államának (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldávia, Örményország és Ukrajna) állam- illetve kormányfőit, valamint az unió 27 tagállamának első számú vezetőit várja a lengyel fővárosba.

A csúcstalálkozó ünnepi vacsorájához, illetve a munkaebédhez a magyar külügyminisztérium térítésmentesen biztosítja a bort – olvasható abban a szándéknyilatkozatban, amelyet Martonyi és Sikorski írt alá Luxembourgban. A borfajták, a pontos mennyiség, valamint a szállítási határidők a menü függvényében és megtervezésével párhuzamosan határozandók meg.

A szándéknyilatkozatban a lengyel külügyminisztérium megerősítette, hogy a lengyel elnökség alatt, a 2011 júliusa és decembere között tartandó magas szintű találkozókat kísérő menükben kész helyet adjon a magyar boroknak. A lengyel elnökség által az egyes eseményeket kiszolgáló catering cégek megkapják az ajánlott magyar borok listáját, és arról választhatják ki azokat, amelyek a legjobban illenek a menükhöz. A borokat a társaságok az általános szabályok szerint vásárolhatják meg.

A Tanácsban 2011-ben egymást követő magyar és lengyel elnökség kivételes lehetőséget jelent a nagy hagyományokkal rendelkező magyar borászat termékeinek megismertetésére. A most aláírt szándéknyilatkozat értelmében Lengyelország és Magyarország azért is működik együtt (hivatkozással a két nemzet évszázados barátságára) a magyar borok népszerűsítésében, mert ez egyúttal az egész közép-európai régiót és kultúráját is népszerűsíti az Európai Unióban.

 

Cikk megosztása