Radikális újratervezésre szorul a globális élelmezési rendszer, mert jelenlegi formájában fenntarthatatlan és nem szolgálja megfelelően az emberiséget – jelentette ki John Beddington, a brit kormány tudományos főtanácsadója.

Beddington javaslatai alapján a mezőgazdasági tevékenység során, a klímavédelmi szempontokat szem előtt tartva, meg kell kötnie a szenet és nitrogént a talajban, fokozni a biodiverzitást, fejleszteni az erdészeti szektort az erdészek megfelelő gyakorlatokra ösztönzésével.

Jelenleg a folyókból és víztározókból kivett víz hetven százalékát a mezőgazdaság használja fel, a művelt földek negyede szenvedett el talajromlást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmezés-biztonság és a biodiverzitás kéz a kézben járnak, így tudatosítani kell az ökoszisztémák fontosságát egy olyan korban, amikor „húsz éven belül negyven százalékkal kell növelni az élelmiszer, és harminc százalékkal a rendelkezésre álló víz mennyiségét”. Több kutatást, oktatást, és a „fenntartható intenzitásnöveléssel” kapcsolatos jó gyakorlatok cseréjét szorgalmazza.

Az alkalmazott népességbiológia professzora szerint összehangolt intézkedésekre van szükség a az élelmiszerek harmadát elpazarló gyakorlat ellen. Előnyösnek tartaná, ha az EU-ban is létrehoznának tudományos főtanácsadói pozíciót, összhangban José Barroso szándékaival.

 

A professzorral készített interjú teljes terjedelemben itt megtekinthető.

 

 

Forrás: Agrafocus

 

 

Cikk megosztása