A Közös Agrárpolitika (KAP) „zöldítésének” részeként a gazdáknak földjük egy részét „ökológiai célterületként” ki kellene vonniuk a művelés alól, az Európai Unió végrehajtó-javaslattevő testülete, az Európai Bizottság a 2014-2020-as időszakra vonatkozó KAP-reformban a kifizetések 30 százalékát olyan intézkedésekhez kötné, amelyek természetvédelmi haszonnal járnak. Ezek közé tartozna az ökológiai célterületek terve is.

„Abszurd lenne a termőföldek hét százalékát parlagon hagyni ökológiai célterületként” – nyilatkozta Ilse Aigner január 17-én a berlini Zöld Hét mezőgazdasági vásárt megnyitó sajtókonferencián.  A miniszter szerint a Bizottság szóban elfogadta a tiltakozásokat, hogy a hét százalék túl nagy területet jelent, de az írásos javaslatokban megtartotta ezt a számot. Ilse Aigner ugyanakkor azt mondta az Európai Bizottság kompromisszumkésznek mutatkozik. Németország arra törekszik, hogy a bizonyos környezetet védő földhasználati módok is beleszámítsanak a hét százalékba.

Az EU mezőgazdasági politikájának jövőjéről szóló tárgyalásoknak be kellene fejeződnie júniusig, hogy 2014-ben életbe tudjanak lépni, de a teljes költségvetés jóváhagyásának csúszása miatt többek között a franciák is későbbi kezdésre számítanak. A büdzsé ügyében február 7-8-án ülnek össze az EU állam- és kormányfői. Ilse Aigner szerint a költségvetésről februárig, a KAP-reformról pedig nyárig megszülethet a megegyezés.

Forrás: Euractiv.com/Reuters

Cikk megosztása