A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT) 2012. március 21-én tartotta idei első ülését az Országház Delegációs termében. A Tanács tagjai a kormány és az ellenzéki pártok képviselőcsoportjainak delegáltjain kívül a tudományos és szakmai intézmények és civil szervezetek képviselői is.

A tanácskozás egyik napirendi pontja volt a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia vitája. Bartus Gábor, az NFFT titkára röviden bemutatta a Keretstratégia elkészítésének jelenlegi folyamatát.

A vita során Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért igazgatója kiemelte: a társadalom tudatformálására való törekvésnek hangsúlyosan kell szerepelnie a Stratégiában, ugyanakkor a túl erős „erőforrás-szemlélet” kevésbé szolgálja a fenntarthatóság elvének érvényesülését. Ahhoz, hogy megvalósuljon a stratégia, meg kell teremteni az egységes intézményrendszert.

Láng István akadémikus kiemelte a kormányzati felelősségvállalás kérdését is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Római Klub véleményező, tanácsadói szereppel bíró tagjaként széles rálátással bír globális szinten a stratégiában is megjelenő, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos problémákra.

Ékes József képviselő a meglévő társadalmi problémákra, azok kialakulására hívja fel a figyelmet, melynek megoldásaként első lépéseként egy módszertan kidolgozását szorgalmazza.

Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese elmondta, hogy a stratégia kialakítása során eddig minden megfelelően, dicséretre méltóan zajlott, de fontosnak tartja, hogy mielőbb elkészüljön az irat angol nyelvű fordítása, ezzel ugyanis lehetőséget teremtene a tanács a még szélesebb körű, akár nemzetközi szintű társadalmi vitára is.

Bartus Gábor az ülés végén összegző gondolatként az elhangzottakra reagált. Elmondta, hogy szándékosan emberközpontú szemlélet jellemzi a dokumentumot a könnyebb megérthetőség céljából. Fontos cél az is, hogy elkészítése után használjuk is a Stratégiát és ne „csak” elfogadjuk azt. Az összegzés zárásaként a következő időszak nagy feladatának az átszövegezést jelölte meg, amelyre Gyulai Iván által felajánlott módon, Gömörszőlősön egy kihelyezett két napos ülésen kerülhet sor.

Az NFFT-ről bővebb információk itt találhatóak: http://www.nfft.hu.

Forrás: MTA.hu

Cikk megosztása