A társfinanszírozást látják az iskolagyümölcs program legnagyobb nehézségének a kezdeményezésben résztvevő szakértők, többek között ez derült ki a március 24.-én tartott éves találkozón.

 

Mint kiderült, a 90 millió eurós támogatásból a program első, 2009-2010-es évadában csak 33,3 milliót sikerült lehívni, 23 tagállam részvételével 32 ezer iskola mintegy ötmillió diákját elérve, ami 18%-os arányt jelent a célcsoportnak tekintett 6-10 éves korosztályban. A második évadban 24-re emelkedett a résztvevő országok létszáma csak az Egyesült Királyság, Finnország és Svédország kimaradásával.

A résztvevők megfogalmaztak néhány további elégtelenséget, például a weboldal késedelmes indítását, a szakértői csoport kései felállítását. Kevésnek ítélik az elemző- és monitoring tevékenységet.

A megjelentek szorgalmazzák, hogy a Bizottság jobban vegye ki a részét a gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatásaival kapcsolatos kutatásokból.

A program adminisztratív terheinek vizsgálata nyárra készül el, mely a 2012 augusztusára ütemezett átfogó bizottsági jelentés alapja is lesz.
 

 

Forrás: Agrafocus

Cikk megosztása