Az Európai Bizottság környezetvédelmi részlege arra törekszik, hogy nagyobb védelmet kapjanak a veszélyben lévő fajok és élőhelyek, ami hatással lesz a gazda támogatásokra is – írja a European Voice.

Janez Potocnik – az EB környezetvédelmi biztosa - új természetvédelmi rendszert vázolt fel, mely a gazdákat és a halászokat is kötelezné arra, hogy együttműködjenek kormányaikkal az európai biodiverzitás hanyatlásának megállítását, és a folyamat megfordítását célzó törekvésekben.

A Natura 2000 területek jelenleg az EU földterületének 18%-át teszik ki, a tagállamoknak összesen évi hatmilliárd eurót kell elkülöníteniük ezek megvédésére a tervezet szerint. A gazdák csak akkor vehetik igénybe a támogatásokat, ha fokozzák a környezetvédelmi megoldások alkalmazását. A halászati szektor szigorúbb halfogási limitekre számíthat.

2012-re külön EU szabályozást készítenek elő az invazív fajok elleni védekezésre – amilyen például az amerikai szürkemókus, vagy a japán keserűfű.

Jelenleg a kontinensen élő emlősök 42%-a veszélyeztetett, a halállomány 88%-a túlhalászott, a Bizottság adatai szerint.

Az EU 2000-ben célként tűzte ki, hogy megállítja a biodiverzitás-csökkenést tíz év alatt: ez nyilvánvalóan nem sikerült, így az új cél 2020-ra nemcsak a csökkenés megállítása lesz, hanem a fajgazdagabb állapot felé történő visszatérés első eredményeinek elérése is. Potocnik tervezete tartalmazza az első konkrét javaslatokat ebben a témában. Hivatalos források szerint a tervezet előírja, hogy 2020-ra az EU mezőgazdasági területeinek 60%-át be kell vonni a biodiverzitás-védelembe, ami azt is jelenti, hogy a gazdáknak jóval többet kell tenniük majd a KAP jelenlegi előírásainál e területen.

Minden támogatásban részesülő erdészetnek erdőkezelési tervvel kell majd rendelkeznie, melyekben egy adott minimum területet érintetlenül kell hagyni az erdőkben, és meg fogják szabni a helyben hagyott holtfa minimum mennyiségét is, melyek élőlények lakhelyéül szolgálnak a természetesebb közegekben.

 

Cikk megosztása