Kedvezményes folyószámlahitellel indul az első félévben az Agrár Széchenyi Kártya – számolt be a kabinet döntéséről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A hitelfelvételt az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása segíti, az éves kezességvállalási díj felét pedig az állam vállalja át.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli. Azok a vállalkozások és természetes személyek igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások jogszabályban meghatározott feltételeinek.
A szabad felhasználású hitel összege minimum ötszázezer, maximum huszonötmillió forint lehet, futamideje három év. A program célja, hogy a kisvállalkozások versenyhátránya csökkenjen az agráriumban.
Az intézkedésnek köszönhetően bővülhetnek a hitelintézetek által kockázatosnak tartott mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei az agráriumban. A Vidékfejlesztési Minisztérium elképzelése szerint a támogatás segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságban tevékenykedő család megélhetését.

(Agromonitor)

Cikk megosztása