A magyar elnökség reméli, hogy a klónozott állatokból származó élelmiszerekre vonatkozó új rendelettervezetben a Tanácsnak és a Parlamentnek sikerül megegyeznie – hangzott el az elnökség részéről az Európai Parlament 2011. május 10-i plenáris vitájában.

A Tanács állásfoglalását az elnökség nevében Győri Enikő EU-ügyi államtitkár jelenlétében Szőke Péter kabinetfőnök olvasta fel az államtitkár rekedtsége miatt.

A Tanács szerint az előző rendelet meghiúsulása az EU-intézmények „súlyos kollektív kudarca”, és ebből konstruktív módon le kell vonni a tanulságokat. „Magyarország maradéktalanul támogatja a Bizottság elképzelését, mely szerint a klónozásra vonatkozó szabályokat külön jogi aktusban kellene rögzíteni” – hangzott el a nyilatkozatban.

Az elnökség szerint csak úgy jöhet létre az új rendelet, ha a Tanács és az EP képes kompromisszumra jutni. „Két társjogalkotóként a Tanácsnak és a Parlamentnek a feladata az, hogy mindkét intézmény számára kielégítő megállapodást érjen el. Csak együttes erőfeszítéssel tudunk olyan megoldást találni, amely megfelel az európai polgárok igényeinek és elvárásainak” – mondta az elnökség nevében Szőke Péter.

A klónozott állatok kérdésére vonatkozó rendelet 2001-ben és 2008-ban módosították. A Bizottság 2008-ban javasolt új rendelettervezetet, amelyről a Tanács 2010. március 15-én foglalt állást első olvasásban, a Parlament pedig 2010. július 7-én. A belga elnökség alatt három trialógus folyt azzal a céllal, hogy 2010 végére elfogadják a rendeletet, de eredménytelenül. A Tanács ezek után 2010. december 6-án elutasította az EP módosító javaslatait. A magyar elnökség további négy trialógust folytatott és három egyeztető bizottsági ülést tartott februárban és márciusban. A rendelettervezet elfogadásának végső határideje 2011. március 29. lett volna.

A tagállamok kormányait képviselő Tanács és a tagállamok lakossága által választott EP csak abban értett egyet, hogy a klónozott állatokból származó élelmiszerek forgalomba hozatalát egy az egyben meg kell tiltani. Viszont a Parlament tiltani akarta volna a klónozott állatok utódaiból és leszármazottaiból készült élelmiszereket is, ezt a Tanács már nem tudta elfogadni, mert túl bonyolult és költséges nyomon követési és címkézési eljárást igényelt volna, ráadásul az EU nemzetközi szerződéseinek megszegését jelentette volna.
 

Cikk megosztása