A tagállamok ellenállásába ütközött az Európai Bizottság javaslata, amely egységes szabályokat adna a dioxinszennyezések elkerülésére: különböző szinteken ellenőriznék az élelmiszer-ellátási láncot, valamint jobban elkülönítenék az ipari és az állati vagy emberi élelmiszerként felhasznált zsírok gyártását.

John Dalli egészségügyi biztos januárban mutatta be először a tervét, amikor a mérgező vegyület takarmányon keresztül került az élelmiszerláncba Németországban. A javaslat úgy előzne meg egy hasonló helyzetet, hogy a növényi olajokat és kevert zsírokat használó takarmánygyáraknak nemcsak regisztrációra, hanem jóváhagyásra is szüksége lenne az illetékes hatóságtól.

Ugyan formális szavazást nem tartottak az Élelmiszerlánc- és Állat-egészségügyi Állandó Bizottságban (Standing Committee on the Food Chain and Animal Health, SCoFCAH), de Dánia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Görögország, Portugália, Románia és Finnország is jelezte ellenérzéseit. A cseh, a szlovák és a brit delegáció tartózkodott, míg a németek, írek, svédek és olaszok a tervezet mellé álltak.

A döntést szeptember 20-21-ére tűzték ki, addig a tagállamok írásban fűzhetnek megjegyzéseket a javaslathoz, amelyet a Bizottság beépíthet egy módosított verzióba.

Forrás: Agro Focus

Cikk megosztása