Több EP képviselő figyelmeztet arra, hogy top up kifizetésekkel kellene támogatni a proteintartalmú gabonát előállító termelőket, mert az EU jelentős proteindeficittel bír.

Folytatjuk az Agrafocus februári számának szemlézését.

 

Ez a diverzifikáció segítene növelni a gazdák bevételeit, és javítaná a talajminőséget. A jelenlegi termelés mindössze a takarmányokhoz szükséges proteintartalmú keverékek mintegy 30%-át fedezi. Ennek az aránynak a javítására szólította fel az Európa Parlament agrár-vidékfejlesztési bizottsága (COMAGRI) az Európai Bizottságot, egy jelentés megszavazásán keresztül.

A jelentés a takarmányok alacsonyszintű GMO-szennyezettségének orvoslására is technikai megoldás kidolgozását sürgeti.

A bab, csicseriborsó és lencse felvétele a gabona-rotációba jelentős környezeti előnyökkel, egészségesebb talajjal, nagyobb biodiverzitással járna együtt, miközben csökkenne a üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

A jelenlegi protein-importfüggőség enyhítésével, amely leginkább brazil, argentín és amerikai szójabab behozatalán alapul, az EU kevéssé lenne kitéve a nemzetközi piac árváltozásainak. A jelentés arra is kitér, hogy a módszereink ilyetén megváltoztatása "csökkentené azt a kockázatot, hogy az EU az eddigi, fenntarthatatlan gazdálkodói gyakorlatot hirdetve, azt képviselve, az EU-n kívüli, akár szenzitív ökoszisztémákban elhelyezkedő gazdaságok számára mutat negatív példát ".

A proteinnövények gazdálkodásával kapcsolatos gyakorlati tudás kiveszőben van, így vonatkozó képzéseket is sürgetnek a képviselők. Egyetértenek abban, hogy az állati eredetű proteinforrások bekeverésének tiltását fenn kell tartani, amíg el nem oszlik minden egészségügyi kockázat.

A kezdeményezés 34 igen, 2 nem, és 3 tartózkodó szavazat mellett ment át, ennek megfelelően március 7. és 10. között kerül terítékre a plenáris ülésen.

Forrás: Agrafocus

Cikk megosztása