Április végén jelent meg a Magyar Vidéki Mozaik, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), a vidéki életről, az agráriumról, a vidékfejlesztésről és a vidékpolitika legfontosabb aktuális eseményeiről tudósító színes magazinja.

A lap ünnepi köszöntőjében Mezőszentgyörgyi Dávid NAKVI főigazgató, MNVH főtitkár megjegyzi, hogy a téli hónapokban mindkét fentebb említett intézmény számára nagyon fontos döntések születtek. Emellett országos szinten is több kulcsfontosságú döntést hagytak jóvá., s mindezek alapvetően meghatározzák az elkövetkezendő időszak szakmai tevékenységét. A Magyar Vidéki Mozaik idei tavaszi száma természetszerűleg ezekre a döntésekre illetve azok várható eredményeire koncentrál.

Márciusban elfogadták a Nemzeti Vidékstratégiát, amely a vidéki élet értékeire koncentrál, és a vidéket, mint gazdasági teret, védendő termőföldet illetve élővilágát, valamint társadalmi-kulturális teret integráltan kezeli, s e három rész összehangolt fejlesztését kívánja megvalósítani a 2020-ig terjedő időszakban. E stratégia végrehajtási programját képezi a Darányi Ignác Terv, amelybe lefektették a stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez szükséges konkrét eszközöket és intézkedéseket. A Mozaikban V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt kérdezzük arról, hogy a terv miben hoz újat a korábbi intézkedésekhez képest, illetve hogyan kívánják a célokat megvalósítani.

Március elején a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat továbbküldte az Irányító Hatóság felé a 2012–13-as időszakra kidolgozott, megvitatott és elfogadott Cselekvési Tervét (amelyet az IH időközben már aláírt – szerk. megj.), amelynek mentén megvalósuló programok a Nemzeti Vidékstratégiában lefektetett célokkal összhangban kívánják segíteni a vidéken élőket, a vidéki gazdaság, a vidékfejlesztés szereplőit. Az MNVH-ban történt legfontosabb eseményekről Csatári Bálint számol be, aki kiemelte a szervezet projektötleti felhívásait, a VM-mel közösen elindított 21 kiemelt projektet, az MNVH szakosztályainak megalakulását, valamint röviden összefoglalta az szervezet jövőbeni terveit. A március 1-én a Nemzeti Vidékfejlesztési Program tengelyei mentén megalakult szakosztályok tervezett programjairól a szakosztályi elnökök külön cikkben számolnak be. Külön írás foglalkozik továbbá a már említett, a magyar vidék felemelkedéséért elindított 21 kiemelt projekttel, amelyek közül az első 9-et mutatjuk be röviden.

Idén ünnepli 50. születésnapját az európai Közös Agrárpolitika, amelynek témakörében három anyag is helyet kapott a lapban. Márton Balázs cikke azt elemzi, hogy az elmúlt öt évtizedben milyen főbb trendek voltak az irányadók a KAP alakulásában, illetve, hogy egy pusztán agrártámogatási alapból hogyan jött létre a mai, a vidéki élet valamennyi szegmensét és szereplőjét megszólaltató integrált szemléletű rendszer. Ennek kvázi folytatása Papp Gergely cikke, amely a 2014–20-as időszakra vonatkozó közös agrárpolitikai kilátásokat mutatja be, és azt vizsgálja, hogy a formálódó célok mennyire egyeztethetők össze a hazai törekvésekkel. A KAP népszerűsítésére elnyert pályázati pénzből a VM VKSZI tavaly nagy sikerrel valósította meg hét – régiónként egy – állomásból álló fotó- és workshop-pályázattal kiegészített konferenciasorozatát, „Mire KAP-ható a városi ifjúság?” címmel. Ezeken az eseményeken elsősorban a városi lakosság fiataljait megszólaltatva mutatták be közérthetően az EU agrárpolitikájának lényegi elemeit. E rendezvénysorozat legfontosabb tanulságait értékeli Bősze Balázs cikke.

A Magyar Vidéki Mozaikban a közelmúltban lezajlott sikeres rendezvényekről is olvashatnak az érdeklődők. Márton Balázs beszámol az első Nemzeti Vidékfejlesztési Napról, amelyet tavaly decemberben, hagyományteremtő céllal rendezett meg a VKSZI, abból a célból, hogy a vidékfejlesztésben érdekelt szereplőkkel egy jó hangulatú, ismerkedős, eszmecserés napon szakmai közösséget építsenek fel. Idén márciusban az MNVH nagy sikerrel rendezte meg első LEADER szakosztályi találkozóját Lakitelken, s az ott történtek alapvetően meghatározták az MNVH IV. szakosztályának munkáját a következő két évre – írja Fejes István szakosztályi társelnök.

A magazin Húsvéthoz közel jelent meg, így helyet kapott egy írás, amely a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének hátterét és jelentőségét tárgyalja. Ezek az ünnepi gondolatok tovább színesítik a Magyar Vidéki Mozaik idei első számát.

 

forrás: NAKVI

Cikk megosztása