Alig fél évvel ezelőtti megalakulását követő második ülését tartotta a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanácsa március 1-jén, Lakiteleken. A testület a vidékfejlesztésben érdekelt szervezetek, LEADER helyi akciócsoportok képviselőiből, valamint a témával foglalkozó kutatókból és szakértőkből áll, és javaslattevő, tanácsadó szerepkört tölt be.

A Tanács tagjait a házigazda Lakitelek Népfőiskola alapítója, Lezsák Sándor köszöntötte. Kiemelte, hogy a Tanács a „valóság jegyese”, hiszen abban a valóságban élnek, amelyet képviselnek, és amelynek a helyzetén javítani igyekeznek. Az Országgyűlés alelnökének véleménye szerint ehhez jó kormányzati hátszelet is biztosítanak, a vidékfejlesztés témájának kiemelt helyzetét a Kincsem Nemzeti Lovas Program elfogadásával, valamint a hamarosan részletes parlamenti vitára bocsájtott hungarikum törvénnyel szemléltetve.

A Tanács megjeleníti azt a komplex szemléletet, amely felemelheti a vidéket, hiszen építészektől a falugondnokokig, fiatal gazdáktól a politikusokig számtalan, a témában érintett személy vesz részt benne, emelte ki V. Németh Zsolt. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár kérte, hogy a testület a következő, 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakra való felkészülésben is segítsen.

A Tanács az ülésen többek között véleményezte a Hálózat Cselekvési Tervét, amelyet ellenszavazat nélkül fogadott el, így azt továbbítják a vidékfejlesztési tárca felé jóváhagyásra. Az MNVH-nak története során még soha nem volt ehhez hasonló programja, emelte ki Mezőszentgyörgyi Dávid, a szervezet főtitkára, Csatári Bálint, a Hálózat elnöke szerint pedig nehéz lenne manapság olyan dokumentumot találni, amely ennyire világosan rögzíti, hogy egy szervezet mit és hogyan szeretne elérni. Az MNVH 2012-2013. évi tevékenysége során elsődleges feladatnak tekinti a Magyar Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódó szakmai eszmecserék lebonyolítását, a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt programjainak támogatását, és az Európai Vidékfejlesztési Hálózatban való sokoldalú részvételt. Az elfogadott Cselekvési Terv birtokában a Hálózat kiírhatja idei projektötleti felhívásait, szakmai képzési és továbbképzési programokat szervez, valamint többszereplős fejlesztések, együttműködési hálózatok kialakításában nyújt segítséget.

A vidék szerepére hívta fel előadásában a figyelmet Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, hiszen hiába lakik városokban a Föld lakosságának fele, őket is a vidéknek kell ellátnia, "az aranyborjúból pedig rég fejőstehén lett". Nem fenntatható az a helyzet, hogy miközben a világ lakossága egyre csak gyarapszik, egyre kevesebb szántóföld áll rendelkezésre, mutatott rá, ezért véleménye szerint szemléletváltásra és stratégiára van szükség. Ugyanakkor ha megfelelően bánnak vele, a vidék akár sokkal többet is tud nyújtani az országnak, mint amennyit elvárnak tőle, mondta Németh Tamás.

A lakiteleki Tanács-ülésen alakultak meg az MNVH szakosztályai is, amelyek a jelenleg futó vidékfejlesztési program tengelyeit képezik le. Az I. szakosztály, amelyet Kesjár Kamilla, valamint ifj. Hubai Imre vezet, a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás témájával foglalkozik. A II., agrár-környezetvédelemmel foglalkozó szakosztály vezetője Podmanicky László. A III. szakosztály a sokoldalú vidék, a tevékenységek diverzifikálása tengely mentén szerveződött Szabadkai Andreával és Ónodi Gáborral az élen. A IV., helyi közösségekért és a LEADER-ért felelős szakosztályt Páliné Keller Csilla és Fejes István vezeti.

Az MNVH a „hálózatok hálózatának” kialakítását is fontos céljának tartja, azaz együttműködési megállapodások kötését más szervezetekkel. Lakiteleken már alá is írta az első ilyen dokumentumot az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével Mezőszentgyörgyi Dávid és Kesjár Kamilla, az AGRYA társelnöke. Az MNVH főtitkára elmondta, hogy már hét szervezet jelentkezett hasonló megállapodás aláírására.

 

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása