A „Mire KAP-ható a városi ifjúság?” címmel meghirdetett konferenciasorozat első állomását október 26-án rendezte meg a VM VKSZI a Kaposvári Egyetemen. A konferenciasorozat része egy országos fotópályázat és workshop is, amelynek célja, hogy a fiatalokat megismertesse az Európai Unió Közös Agrárpolitikájával (KAP).

A Közös Agrárpolitika az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszere, amely az EU kiadásainak jelenleg 43 százalékát teszi ki – ez éves szinten 55 milliárd eurót jelent. Azonban egyre több uniós polgár találja aránytalanul magasnak a KAP-ra fordított összeget, holott ez naponta mindössze harminc euró centbe kerül fejenként.

A VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete (VM VKSZI) fotópályázatot, konferenciasorozatot és workshopot hirdetett, hogy a Közös Agrárpolitikát közelebbről is megismertesse a fiatalokkal és a városi lakossággal. „Tudatosítani szeretnénk, hogy Európa mi vagyunk” – mondta V. Németh Zsolt a programsorozat első állomásán október 26-án, Kaposváron. A Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára ennek legfőbb igazolását abban látta, hogy Magyarország sikeresen látta el 2011-ben az EU Tanácsának soros elnökségét.

„A legfontosabb, hogy a fiatalokkal is megismertessük a Közös Agrárpolitikát” - mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, a VKSZI főigazgatója az esemény sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint ha a diákokkal sikerül megismertetni a KAP működését, később sokkal több sikert érhetnek el, ugyanis a konferenciasorozat elsősorban azokat a városi fiatalokat, felsőoktatásban tanulókat célozza meg, akik nem ismerik a mezőgazdaság és a KAP nyújtotta előnyöket. Részükre a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársai és külföldi agrárszakemberek tartanak szemléletformáló előadásokat a KAP jövőjéről, szomszédaink tapasztalatairól, a KAP fontosságáról és a kölcsönös megfeleltetésről.

Az előadásokon az uniós mezőgazdasági politika közelgő reformja is szóba került. Papp Gergely, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa felhívta a figyelmet, hogy a KAP az EU kiadásainak legnagyobb tétele, ezért kiemelt fontosságú, hogy hazánk minél kedvezőbben használja ki ezeket a forrásokat, hiszen így Magyarország ugyanakkora részt kapna vissza a közös kasszából, mint amennyit befizet. Az Európai Bizottság néhány hete hozta nyilvánosságra a KAP-ra vonatkozó javaslatait, és a szakértő szerint ugyan a főbb irányokból nem fog engedni, most az Európai Parlamenten és tagállami miniszterekből álló Tanácson a sor, hogy végső formájába öntse a KAP-ot.

A meghirdetett workshop kimondottan középiskolás diákoknak, egyetemistáknak szólt, amelyen bemutathatták, hogyan is képzelnek el egy jól működő gazdaságot. A cél, hogy a fiatalok aktív résztvevői legyenek a vidéki életnek, valamint felismerjék a vidéki gazdálkodás szépségét és fenntarthatóságát. A VM VKSZI KAP-pályázatának célja egyben bebizonyítani számukra, hogy igenis számtalan lehetőség rejlik a nagyvároson kívül is: barátságos környezet, tiszta levegő, szép tájak és egészséges életmód.

Az eseményen adták át a fotópályázat győzteseinek járó díjakat is, amelyre az ország hét régiójából, több mint kétszáz pályázótól 621 fotó érkezett. A VKSZI hat kategóriában várta a képeket. A dél-dunántúli fordulóban, Kaposváron hat nyertes vehette át a díjait.

A konferencia másnapján találkozik a fotópályázat és a workshop: a pályázat fődíjasa és a workshop nyertes csapatai farmlátogatáson vehetnék részt. A kaposvári első állomásról másnap Bőszénfára, egy szarvastelepre látogat a csoport.

A komplex programsorozat következő, nyugat-magyarországi fordulóját Mosonmagyaróváron rendezik meg november 9. és 10. között. A régió díjazottai egy lovas parkot és egy húsfeldolgozó üzemet tekintenek meg. Az Észak-magyarországi régióhoz kötődő programsorozaton, Gyöngyösön egy hagyományos falusi disznóvágásból vehetik ki a részüket a fiatalok. Ezt a három rendezvényt a VKSZI még idén rendezi meg, a maradék négyet pedig 2012-ben. A programok februárban indulnak újra, akkor Debrecen, Keszthely, Hódmezővásárhely és Gödöllő régióközpontok lesznek az állomások.

 

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása