Az Európai Unió (EU) a klónozott állatokból származó termékek behozatalának korlátozására készül a Wall Street Journal szerint. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó intézménye vagy teljes tiltást, vagy szigorú címkézési szabályokat vezetne be azokra a hús-, tej- és egyéb készítményekre, amelyek forrása klónozott állat vagy annak leszármazottja, nyilatkozták a lapnak uniós tisztségviselők. Az EU ezzel kiszélesítené a vitát, amely egyébként is forr a különféle gén- és hormonkezelt élelmiszerek körül.

Az EU-tagállamok túlnyomó többsége engedélyezi a klónozott állatokból származó hús behozatalát, de egy 2008-as Eurobarometer-felmérés szerint az uniós lakosság 58 százaléka ellenzi ezt. Jelenleg kevesebb, mint ezer klónozott szarvasmarha, sertés, ló és öszvér él a világon a washingtoni Biotechnológia-iprai Szervezet (Biotechnology Industry Organization, BIO) szerint, a számuk azonban egyre nő, miközben áruk folyamatosan csökken.

A Bizottság tervének különösen Argentína látná kárát. A dél-amerikai ország a klónozott húsok egyik legnagyobb termelőjévé lépett elő. „Semmiféle tudományos ok nem merül fel amellett, hogy korlátozzuk a klónozást” – nyilatkozta Alejandro Silva, az argentin mezőgazdasági minisztérium munkatársa. „Öt-hat éven belül Argentína a világ legnagyobb exportérévé válik a klónozott és génátviteli eljáráson átesett termékeknek, de át kell törnünk az EU ellenállását” – nyilatkozta. Az eljárás védői szerint a jobb tulajdonságokkal rendelkező állatok örökítőanyagának továbbélésével javulhat az állományok genetikai összetétele, ezzel növelve a termelékenységet és csökkentve a kiadásokat. A klónozás „egy olyan tenyésztési technológia, amely segít a gazdáknak és az állattartóknak egészségesebb példányokat kinevelni, és egyenletesebb élelmiszertermeléshez járul hozzá” – nyilatkozta David Edwards, a BIO igazgatója. A 25 ezer dollárba (átszámítva több mint 5,7 millió forintba) kerülő eljárás ára miatt úgysem vágó-, hanem csak tenyészállatként fogják használni a klónokat.

Az ellenzők szerint azonban más kérdésekkel is foglalkozni kell. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) egy 2009-es jelentése szerint ugyan a klónozott élelmiszer valóban nem ártalmas az emberi egészségre, ám maga a klónozás – különösen a beültetéshez használt sebészeti eljárások és a klónozási folyamat közbeni magas halálozási arány miatt – egyfajta állatkínzásnak tekinthető. „Számos ilyen állat betegségeket kap” – állítja Kartika Liotard holland európai parlamenti képviselőnő, aki a klónozásról szóló vitát vezeti az uniós törvényhozó testületben. Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakció alelnöke és a vele egyetértők a lehető legszigorúbb szabályozást vezetnék be, amely moratóriumot hirdetne nem csak a klónozott állatok, hanem azok utódainak húsára is. A legenyhébb esetben szigorú címkézési rendszert vezetnének be, ami a pluszköltségek miatt tompítaná ezek behozatalát. A tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez gyakorlatilag ellehetetlenítené a klónozott állatok utódainak kereskedelmi célú felhasználását, és kereskedelmi háborúhoz vezetne.

A viták hevességét jellemzi, hogy az első szabályozási kísérlet idén márciusban megbukott a Parlament és a tagállamok nézetkülönbségei miatt. A Bizottság várhatóan 2012-ben nyújtja majd be javaslatát, bár konkrét dátumot még nem jelöltek ki. „Ez egy igen kényes téma, és még mindig gondolkodunk” – nyilatkozta John Dalli fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztos szóvivője. Kartika Liotard ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy késlekedés esetén a Parlament majd saját javaslattal áll elő.

 

Forrás: Wall Street Journal

Cikk megosztása