Idén január 1-jén Dánia vette át az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét. Az északi ország nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a „zöld technológiákra”, amit elnökségi programja is tükröz: az „Európa munkában” című dokumentumban külön fejezetet kapott a „zöld Európa” megvalósítása, és ebbe a passzusba került bele a mezőgazdaság és a halászat is.

A dánok egyik legfontosabb feladata, hogy folytassák a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014 utáni reformjáról szóló tárgyalásokat. Az Európai Bizottság 2011 októberében tette közzé javaslatát az EU első közös politikájának megújítására, amelyről a végső szót kimondó, az uniós tagállamok szakminisztereiből álló Tanács és az Európai Parlament még csak éppen elkezdte az egyeztetéseket. A mezőgazdasági és halászati Tanács-formációban szeretnék „fenntartani a tárgyalások lendületét”, de utalnak arra is, hogy a témát csak szorosan a 2014-2020-as uniós költségvetésről szóló egyeztetésekkel együtt lehet kezelni.

A dánok szerint egy környezetbarát KAP számos régi és új kihívásra, így a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, az üvegházhatású gázok kibocsájtásának mérséklésére vagy a vízkészlet hatékonyabb kezelésére jelenthet választ. Emellett Koppenhága versenyképesebb és piac-orientáltabb KAP-ot szeretne, ezért többek között a kutatás-fejlesztés és az innováció szerepére hívja fel a figyelmet.

A KAP-hoz hasonlóan a Közös Halászati Politika (KHP) is reform előtt áll. A KHP-nak a tengeri ökoszisztémák megőrzésére és a halászat fenntarthatóságára kell törekednie, és jobb összhangot kell teremtenie a környezet- és klímavédelmi politikákkal. Szelektív halászati módszerek és a „visszadobálás” betiltásának együttes alkalmazásával érnék el, hogy a hajókon a halak válogatás nélküli kifogásával, majd a – gyakran már elpusztult – kvótán felüli rész visszadobálásával feleljenek meg a kvótáknak. Emellett szeretnék egyszerűsíteni a KHP-t, és egy új pénzügyi eszközt is bevezetni, hogy támogassák a környezet védelmét és az innovációt a halászati politikán belül.

Az élelmiszerbiztonság területén is tovább kíván lépni az új Tanács-elnökség. Az Európai Bizottság várhatóan a dánok ciklusa alatt teszi le javaslatát a génkezelt termékek szabályozásáról a Tanács és az Európai Parlament asztalára, amelyről meg kell kezdeni majd az tárgyalásokat. Emellett el kell indítani az egyeztetéseket a biogazdálkodást szabályozó rendeletről és folytatni a vitát dietetikus élelmiszerekről szóló jogszabály-tervezetről. Az állatjólét témájára is hangsúlyt fektetne az elnökség, többek között az e témában született bizottsági közleményre, valamint az élőállat-szállításról szóló rendeletről kiadott jelentésére támaszkodva.

 

Forrás: eu2012.dk

Cikk megosztása