Horvátország teljesítette a mezőgazdasági és vidékfejlesztési kritériumokat, jelentette be Stefan Füle, az EU bővítési biztosa áprilisban.

Ezzel már harminc fejezet végére került pont a harmincötből. Az EU magyar elnöksége a csatlakozási folyamat egy "fontos lépésének" nyilvánította ezt közleményében, hozzátéve, hogy osztja a horvátok célkitűzését a tárgyalások júniusi lezárását illetően. Ugyanakkor az öt hátralévő fejezet bonyolult feladatnak ígérkezik. A Bizottság erős bírálattal illette a horvát ítélkezési rendszert múlt havi jelentésében. A csatlakozást népszavazásnak is meg kell erősítenie, a jelenlegi felmérések szerint azonban a szavazásra jogosultak többsége elutasítja azt.

A csatlakozást közvetlenül követő harmonizációs szakaszban Horvátország évi 373 millió eurós támogatásra számíthat. Az első vidékfejlesztési programozási időszak csak 2013-ig tartana.

A külföldiek foldvásárlásának lehetővé tételére hétéves derogációt kap a majdani tagállam, opcionálisan három további évre hosszabbítva.

Horvátország mezőgazdasága elsősorban kis családi gazdaságokból áll, néhány állami tulajdoni nagyvállalattal kiegészülve. Az ország összességében mezőgazdasági importőrnek számít, EU-ba irányuló exportjának javát cukor, gabonafélék, hús, gyümölcs és zöldség adja.

 

Forrás: Agrafocus

Cikk megosztása