Köszönetet mondott a magyar uniós elnöki tevékenység eddigi munkájáért a német kancellár, aki úgy értékelte, hogy az elmúlt hónapokban az Európai Unió előtt álló legfontosabb feladatok megvalósítása terén sikerült jelentős haladást elérni. Angela Merkel ezt azon a sajtóértekezleten hangsúlyozta, amelyet csütörtökön délután a berlini kancellári hivatalban Orbán Viktorral közösen tartott a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalások után.

Angela Merkel elmondta, a magyar tárgyalópartnerével egyetértettek az Európai Unió előtt álló feladatokban és ennek kapcsán áttekintették a magyar elnökség teendőit a még hátralévő időszakban. A magyar célkitűzések tekintetében a kancellár utalt Horvátország csatlakozására, amihez Németország nyitottan áll hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások sikerrel érnek véget, és Zágráb minél előbb az EU tagja lehet.

 A kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy a magyar elnökség a hátralévő időszakban is hasonlóan sikeres lesz, és ehhez német támogatást ígért.

A magyar kormányfő megköszönte a kancellárnak a magyar elnökséghez eddig nyújtott német támogatást. Úgy értékelte, hogy az európai stratégiai ügyek megítélésében a két ország álláspontja egyezik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország rendkívül fontosnak tekinti az európai vívmányok megőrzését, az uniós elnöki tevékenység sikeres befejezését, beleértve a gazdasági kormányzáshoz szükséges jogszabályok megalkotását, a schengeni rendszer előrevitelét, továbbá Horvátország európai uniós tagságának biztosítását.

A kétoldalú kapcsolatokkal összefüggésben Orbán Viktor szintén a gazdasági együttműködést emelte ki. Németország - mint fogalmazott - stratégiai partnerként tekint Magyarországra, és magyar részről is így tekintenek a német iparra. A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy a német befektetőket Magyarországon elismerés övezi.

Orbán Viktor külön köszönetet mondott a horvát csatlakozáshoz nyújtott német támogatásért. Stratégiai célnak nevezte, hogy a Balkán az unió részévé váljon. Ezen az úton - mint utalt rá - az első, de rendkívül jelentős lépés lehet Horvátország csatlakozása.

Angela Merkel fontosnak nevezte a két ország együttműködését az unió előtt álló feladatok megvalósításában és úgy értékelte, hogy a gazdasági együttműködéshez rendkívül kedvezőek a feltételek. Orbán Viktor ezen a téren a legfontosabbnak a hosszú távú kiszámíthatóságot nevezte, utalva a kölcsönös politikai szándék meglétére és a kiszámítható feltételrendszer szükségességére. A gazdálkodás feltételeit konszolidálni és stabilizálni kell - tette hozzá.

 

 

 

Cikk megosztása