Miniszteri köszöntővel indul a Magyar Vidéki Mozaik ez évi negyedik, angol és magyar nyelven íródott, utolsó száma. Köszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a vidéket illetően „megváltozott az emberek gondolkodása, látásmódja, napról-napra nő a vidék vonzereje”, ez a szemléletváltás pedig számos új eredménnyel gazdagítja a magyar vidék sokszínűségét, A szaktárca, háttérintézménye a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) közös együttműködése során több sikeres programot és eseményt tudhatunk magunk mögött. A miniszter ezek közül kiemelte a helyi termelői piacok nyitását, a Vidék Mustra rendezvénysorozatot, a Hortus Hungaricus szakkiállítást, a rendkívül sikeres Nemzeti Tanyafejlesztési Programot, valamint az említett három intézmény által közösen szervezett Vidék Akadémiát, amely már a következő, 2014–20-as európai uniós költségvetési időszakra való felkészülés jegyében zajlott.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár évértékelő írásában kiemeli, kollégái erőfeszítésének köszönhetően lényegesen rugalmasabban és gyorsabban tudták lebonyolítani az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott Darányi Ignác Terv pályázatainak adminisztratív és pénzügyi részeit, s elsősorban a NAKVI munkatársainak köszönhetően különösen sikeres volt a Nemzeti Tanyafejlesztési Program végrehajtása. Az államtitkár több kisebb, ugyanakkor nagy sikerrel megvalósított kísérleti programról is beszámol, és hangsúlyozza, hogy ez év második felétől kezdve egyre fontosabb a következő európai uniós költségvetési időszakra való felkészülés, illetve ennek népszerűsítése.

Búsi Lajos vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az idén nevében is megújult Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet munkáját értékelte. A NAKVI, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai háttérintézménye, jogelődje tevékenységéhez képest kibővült feladatkörökkel segíti a szaktárca munkáját a Hatékonyság, Innováció és Szakmaiság hármas jelszavának jegyében.

„Én inkább nem a múltról, hanem a jövőről beszélnék” – fogalmaz cikkében Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója, az MNVH főtitkára. E tekintetben leszögezte, hogy folytatják mind a NAKVI, mind pedig az MNVH tavaly és idén már elkezdett szakmai programjait. Utóbbinak az idén tavasszal elfogadott kétéves Cselekvési Terv ad pénzügyi keretet. A jövőre vonatkozó feladatok kiegészülnek a jelenlegi vidékfejlesztési program monitoringjával és a 2014–20-as időszakra való felkészüléssel. A még hatékonyabb munkavégzés érdekében a NAKVI kibővítette minőségirányítási rendszerét környezetirányítási rendszerrel, valamint családbarát munkahelyként lehetővé tették az otthoni, illetve rugalmas munkavégzés lehetőségét, valamint bevezettek egy nemzetközileg elismert és bevált teljesítményértékelési rendszert is.

Csatári Bálint, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke kiemelte, hogy ez az év igen mozgalmas és jelentős volt az MNVH életében. Elindult végre az a szakmai, tudományos és operatív munka, amelynek céljából a Hálózat létrejött. Az elnök az elért eredményeket összesen nyolc pontba szedve fogalmazza meg értékelő cikkében.

Az értékelő és köszöntő írások mellett több fontos eseményről is beszámolunk. Értékeljük az ősszel nagy sikerrel megrendezett Vidék Akadémiát, tudósítunk a nagyon népszerű és ötletes Vidék Mustráról, ismertetjük az MNVH által meghirdetett, illetve általa támogatásra javasolt és megvalósult rendezvényeket, eseményeket, amelyeket a magyar vidék gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedéséért szerveztek. Bemutatjuk az eredményes LEADER működéséért életre hívott, és a nemzetközi együttműködést szolgáló TRANSLEADER projekt eddigi eredményeit, és beszámolunk az idén először az MNVH által is támogatott Európai Falumegújítási Díjról, illetve a nyertes pályázatokról.

A Magyar Vidéki Mozaik aktuális száma a csatolmányból letölthető.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása