A Magyar Francia Intézetben tartandó esemény a Francia–Magyar Kezdeményezések együttműködésével valósul meg. A rendezvényt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és François Laquièze kulturális és együttműködési tanácsos, a Francia Intézet igazgatója nyitja meg. A konferencia másnapján, október 5-én tereplátogatást rendeznek Bács-Kiskun megyébe. A kétnapos esemény alatt a francia-magyar tolmácsolás mindvégig biztosított lesz.

Az ünnepi megnyitó után bevezető kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik a szakmai program. Többek között olyan kérdéseket vitatnak meg a felkért előadók, mint például mire való a közvetlen értékesítés és miért jelent komoly kihívást, továbbá hogy milyen jellegű kihívásokat jelent kulturális, környezetvédelmi (szállítás), élelmiszer-biztonsági szempontból és a fenntartható fejlődés terén. Ezt a blokkot a francia és magyar közvetlen értékesítés sajátosságairól szóló diskurzus követi. Magyar részről a közvetlen termelői értékesítés lehetőségeiről és korlátairól, valamint a kisvállalkozások szerepéről illetve a velük szemben támasztott elvárásokról lesz szó. Francia oldalról az ún. „terroir” fogalom értelmezését, valamint a közvetlen értékesítéssel való összeegyeztetését járják körbe. A délutáni programban közvetlen értékesítési projekteket mutatnak be.

A másnapi tereplátogatás első programja a kecskeméti termelői piac meglátogatása lesz, amit szakmai megbeszélés követ a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamarában. Ezután a résztvevők ellátogatnak a Kecskeméthez közeli tangazdaságba, a Kujáni tanyára, ahol több helyi termelővel találkozhatnak, és lehetőség nyílik a helyi termékek kóstolására is. Itt egy szakmai előadást is meghallgathatnak az érdeklődők, amely a homokhátsági tanyasi termékek piacra jutásáról szól. A tanyán elköltött ebéd után a program utolsó hivatalos pontja a Pilze-Nagy Kft. meglátogatása. A tereplátogatáson részt vevők kb. fél 6 körül érkeznek vissza Budapestre. A tanulmányút során számos alkalommal nyílik lehetőség a helyi termék előállítókkal történő személyes kapcsolatfelvételre, valamint a tapasztalatcserére.


Forrás: NAKVI

Cikk megosztása