Város és vidék egymásra van utalva, így a vidéknek is helye van a Szigeten – emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár augusztus 9-én, a fesztiválon tartott sajtótájékoztatóján. „Közcél, hogy az ország egyik sarkától a másikig lakott maradjon”, a vidék pedig képes legyen megélhetést biztosítani az embereknek – hívta fel rá a figyelmet az államtitkár.
Ennek érdekében nem csak az agráriumra koncentrál a Vidékfejlesztési Minisztérium, emelte ki V. Németh Zsolt. Ezt tükrözi a tárca két évvel ezelőtti névváltoztatása, valamint a Nemzeti Vidékstratégia is. Ez a mezőgazdasági termelésre nem csak öncélként, hanem a természet karbantartójaként tekint, amely őrzi a vizek és a földek minőségét, az állat- és növényvilágot, és fenntartja a kultúrtájat, benne a közösségekkel és magukkal az emberekkel.
Ilyen integrált szemléletet tesz szükségessé az Európai Unió is, amely a 2014-ben életbe lépő új tervezési időszakban nem különíti el a fejlesztési politikákat. A tagállamoknak minden uniós alapot érintő Közös Stratégiai Keretet kell kialakítaniuk, a stratégiák pedig nem ágazatonként különülnek majd el, hanem egy területre egyetlen egyet alkalmaznak majd. Az új megközelítéssel a fejlesztések „nem állnak majd meg a kerítésnél”, és olyan komplex, az agráriumon túlmutató projektek uniós támogatására is lehetőség nyílk, mint például a szociális szövetkezetek. A 2014-2020-as időszak tervezésére is felkészül a tárca: a feladatért a a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet felel programirodaként.
Az európai uniós támogatások jelentőségét értékelve V. Németh Zsolt rámutatott, hogy míg hazánk a Huszonhetek mezőgazdasági termelésének nagyjából két százalékáért felel, addig a támogatások több 3-3,2 százalékát hívja le, így a hazai agrárium egyértelmű haszonélvezője az EU-nak.
A Szigeten is őrködnek az élelmiszerek biztonsága felett, jelentette ki Bognár Lajos, a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkájával kapcsolatban elmondta, hogy elsődlegesen a turistacélpontokon tartottak ellenőrzéseket, és az időszakosan működő helyekre, így a különféle rendezvényekre, táborokra is odafigyeltek. Az 5800 ellenőrzés nyomán összesen 62 esetben kellett vállalkozások tevékenységét korlátozni, 147 figyelmeztetést adtak ki és 269 alkalommal szabtak ki bírságot összesen 22 millió forint értékben.  Bognár Lajos köszönetet mondott a fogyasztóknak is, akik a hivatal zöld számán 1400 bejelentést tettek, ezek nyomán pedig több mint száz esetben indult intézkedés.
A VM és az MNVH közös sátránál csütörtökön a Parlamenti Államtitkárság tájékoztatást nyújtott a Nemzeti Vidékstratégia 2020 programjairól, kiemelt figyelmet szentelve a Tanyafejlesztési Programra és annak eredményeire, illetve a Demográfiai földprogram lehetőségeire. Ismerteti az agrobiodiverzitás, génmegőrzés és az erőforrás-hatékonyság hazai kihívásait és lehetőségeit továbbá játékos formában avatta be az érdeklődőket a védett állat- és növényfajok kereskedelmével kapcsolatos tudnivalókba.

Forrás. NAKVI

Cikk megosztása