A konferencia része a Külügyminisztérium sorozatának, amely az érintettek bevonásával foglalkozik a különféle európai uniós szakpolitikák tervezett változásaival a következő közös költségvetési időszakban.

A konferenciát levélben üdvözölte Dacian Cioloş, az EU mezőgazdasági biztosa, aki kiemelte, hogy Magyarország csatlakozása óta ez lesz a KAP legfontosabb reformja.

Hazánk nagy sikere, hogy a KAP egyáltalán megmaradhatott, hívta fel rá a figyelmet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Magyarország ugyanis 2011 első félévében, az EU szakminisztereiből álló Tanácsának elnökeként meg tudta védeni a KAP-ot annak ellenére, hogy egyes tagállamok tagállamok felére-harmadára csökkentették volna a támogatásokat, vagy teljesen meg is szüntették volna az uniós agrárpolitikát. Ennek ellenére a KAP Fazekas Sándor szerint az egyik legerősebb és legeredményesebb közösségi politika, amely a második világháború pusztítása után növelte az életszínvonalat és az élelmiszer-kínálatot, megőrizte Európa tájképét és genetikai örökségét. A KAP önellátóvá tette a tagállamokat, sőt, a világ legnagyobb agrárexportőrévé tette a közösséget, ami különösen fontos most, a globális túlnépesedés idején. Ráadásul támogatásai nem csak a termelőket gazdagítják, azok fő haszonélvezői ugyanis a fogyasztók, a beruházások és fejlesztések segítése pedig a vidék megújulásához, a vidéki életforma fennmaradásához és fejlődéséhez is hozzájárul.

Magyarországnak – a befizetéseit levonva – nettó 25 milliárd euró többlete van az uniós költségvetésből, amelynek 98 százaléka a KAP-ból vagy a Kohéziós Alapból származik, mutatott rá Győri Enikő. A Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára elmondta, hazánk legfontosabb célkitűzése a hagyományos közösségi politikák, így a KAP fenntartása és finanszíroztatása. Az agrárpolitika esete ráadásul nem pusztán gazdasági kérdés, egy életformáról van szó, és hazánk azt szeretné, hogy a vidéki lét ne szenvedjen hátrányt, megőrizzük a vidék képét, ez pedig csak az agráriumra támaszkodva lehetséges. Magyarország számára a cél az agrárforrások 95 százalékos felhasználása, ami rendkívüli, mondta Győri Enikő, de véleménye szerint ha kaptunk egy lehetőséget, szégyen lenne nem élni vele, és egyetlen fillért sem veszíthetünk el.

Komplexebb fejlesztéseket is lehetővé fog tenni a tervek szerint az új KAP, hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. Az uniós agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapja ugyanis részévé válik a Közös Stratégiai Keretnek, azaz az EU számos egyéb pénzügyi alapjával együtt lehet finanszírozni projekteket, és a közösségi alapú helyi fejlesztés elvét is hasonlóképp kiterjesztik. Az államtitkár kiemelte, hogy már folyamatban van a 2014-2020-as időszak tervezése, amelynek programirodája a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, és amely munkába a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot is bevonják.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása