2011 februárjában alakult meg az ÚMVP Monitoring Bizottság Erdészeti Albizottsága. Az Albizottság abból a célból jött létre, hogy segítse az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) erdészeti jogcímeinek minél hatékonyabb felhasználását, és ennek érdekében elemzi az egyes jogcímek alacsony felhasználását okozó problémákat. Az Albizottság arra a megállapításra jutott, hogy szükségszerű az egyes jogcímek módosítása, illetve ezen túlmenően felismerte, hogy ugyanilyen fontos az erdészeti támogatások jogszabályi feltételrendszerének népszerűsítése, minél jobb megismertetése az erdőtulajdonosokkal, az erdőgazdálkodókkal, az erdészeti szakirányítókkal, illetve ennek érdekében a támogatások felhasználásáról szóló mind szélesebb körű eszközrendszer alkalmazása is.

Az ÚMVP erdészeti jogcímeit népszerűsítő országos előadó körút nyitórendezvényét 2011. szeptember 9-én, a MEGOSZ (Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége) szentgáli nagyrendezvényével kötötték össze. Az ország félmillió magánerdő-tulajdonosának szóló eseményen a vidékfejlesztés erdészeti jogcímeit is bemutatták. A magyarországi erdők mintegy 43 százaléka magánkézben van, amin közel félmillió erdőtulajdonos osztozik. Az utóbbi néhány évtizedben a magyar magánerdő rendkívül nehéz utat járt be, de napjainkra elismertsége és szervezettsége ugrásszerűen megnőtt. Ebben jelentős szerepet játszottak a szakmai szövetségek és érdekképviseletek is, amelyek közül a magánerdős szektorban a legjelentősebb a MEGOSZ.

Köszöntőjében Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője elmondta, hogy az eredeti elképzelésekhez képest kevesebb erdőt tudtak csak telepíteni. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy az uniós támogatások lehívása nem a várt ütemben zajlott a 2007 óta tartó ciklusban. Reményei szerint a Monitoring Bizottság által elrendelt forrás átcsoportosítások megkönnyítik majd a felhasználásukat.

A vidékfejlesztésben, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) belül kiemelt szerepet kap a magánerdő gazdálkodás uniós társfinanszírozott támogatása. Erre igen változatos szakterületeken, különböző jogcímen pályázhatnak az érdeklődő erdőtulajdonosok és gazdálkodók. Az ÚMVP II. tengelyének támogatási lehetőségei közül a legjelentősebb a mezőgazdasági területek erdősítése. Ebben a jogcímben 257 millió euró a 2007-től 2013-ig rendelkezésre álló forráskeret. A 2010. évben benyújtott támogatási kérelmektől kezdődően a gazdálkodók már a MEGOSZ által javasolt, átlagosan 40%-kal megemelt támogatási összegekre kapnak támogatási határozatot. Az erdészeti potenciál helyreállítása alintézkedésében is történt változás, hiszen már rész-erdőrészletre is adható támogatás. Román Gellért, a VM agrárfejlesztési főosztályának erdészeti referense előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nem termelő erdőterületi beruházások és az erdő-környezetvédelmi intézkedések tekintetében a kérelmeket 2011-ben október 1-31. között lehet benyújtani.

2013-hoz közeledve adott a feladat: a vidékfejlesztés erdészeti jogcímeit közelebb kell hozni az emberekhez annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forráskereteket hatékonyan lehívhassák és felhasználhassák. Ezt a célt szolgálja a szeptemberi rendezvénysorozat is, amely a MEGOSZ szervezésében, az MNVH pénzügyi, a VM, a VM VKSZI, az MVH és az MgSzH szakmai támogatásával valósul meg.

Forrás: mnvh.eu, MEGOSZ

Cikk megosztása