V. Németh Zsolt szerint jelképes avatás történt Szandán, hiszen olyan régi épület – az egykori kemencés ház – alakult Integrált Közösségi és Szolgáltató Térré (IKSZT), amely korábban is a falusi közösséget szolgálta. „Egy régi, elhagyatott, lepusztult háznál nincs szomorúbb látvány. Mintha mindig csak a múlton merengene, és gyászolná a soha vissza nem térő napokat” – idézte az írót az államtitkár, aki szerint az új épülettel a közösség is megújul.

Szanda 2008-ban pályázott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítására és működtetésére. A sikeres pályázat után, következő évben az önkormányzat IKSZT címbirtokos lett. A támogatás összege a beruházás nettó értékének száz százaléka, az önkormányzat saját erőként az ÁFA összegét biztosította. A projekt összköltsége meghaladta a 42 millió forintot.

Rugáné Pongrácz Mária, Szanda polgármestere szerint a felújított kemencés ház több tevékenységnek vált az otthonává. Az IKSZT ad helyet ugyanis a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetésének, a könyvtárnak, de közművelődési programokat is szerveznek majd a kemencés házban.

 

 

Tekintse meg az eseményen készült képeinket itt!

Forrás: mnvh.eu

Cikk megosztása