Egyszerre két jogszabály előkészítése folyik: a magyar termékek védjegye mellett készül a hungarikumtörvény is – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.
Utóbbi a felső kategóriás élelmiszerek előállítását, forgalmazását szabályozná. A törvénytervezetet ebben a félévben a parlament elé terjeszthetik.
A magyar termékek jellemzőit pedig miniszteri rendeletben határozzák meg. A kérdés csak az, hogy ezt Brüsszelnek jóvá kell-e hagynia. Amennyiben igen, hónapokat várhatunk még a jogszabályra. Ellenben ha nemzeti hatáskörben születhet döntés, hamarosan hatályba léphetnek az előírások. A rendeletről Kardeván Endre úgy tájékoztatott, hogy pontosan szabályozza, mi számít száz százalékban magyar élelmiszernek. Meghatározza azt is, milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves-, hagyományos és prémiumterméknek. Teljes egészében magyar élelmiszernek számít majd, ha maximum öt százalékban használnak külföldről származó árut a feldolgozás során. A jelöléseket viselő élelmiszereket a hatóság rendszeresen ellenőrzi, és szigorú szankcionálással él a szabálytalanságokkal szemben.
Nemzeti termékekre épülő bolthálózatot szeretne létrehozni a Kézműves Magyar Ízek Kft. Ezekben az üzletekben magyar élelmiszereket fognak értékesíteni országszerte. Pap Krisztián, a vállalkozás ügyvezetője elmondta, hogy olyan alacsony árrést igyekeznek alkalmazni, hogy a termelő és a vásárló is jól járjon. Hamarosan elindítják azt a webáruházat is, ahol az egész országból és a határon túlról érkező magyar termékeket is árusítják majd.
(nol.hu)