A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által szervezett Magyar Vidékakadémia sorozatot követendő példaként emelte ki a rendezvényt megnyitó dr. Eperjesi Tamás, a VM VKSZI Vidékfejlesztési, Szaktanácsadási Igazgatóságának igazgatója.

A rendezvénysorozat első vidéki állomását, Ozorát a település polgármestere, Schranz Istvánné mutatta be köszöntőjében.

Az EU működésének átalakulásáról és a soros elnökségi feladatokról már Ágai Krisztián, a VM Vidékfejlesztési Főosztályának EU referense számolt be. Hangsúlyozta a hazai stratégia prioritásait, illetve a sikeres elnöklés lényegének alapjait. „2011. január 1. és június 30. között Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, amely hazánk számára több szempontból is egyszeri és megismételhetetlen jelentőséggel bír. Ez a hat hónap Magyarországot, mint uniós tagállamot láthatóbbá teszi az Európai Unión belül és kívül egyaránt, és ebben stratégiai szerepe van a 2011. első félévi magyar EU-elnökség sikeres és eredményes végrehajtásának. Hazánk az elnökség sikerén keresztül jelentős elismerést nyerhet, amely által nőhet szavának súlya, érdekérvényesítő képessége” - fejtette ki Ágai Krisztián.

Papp Gergely, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tudományos munkatársa előadásában az előttünk álló, s vélhetően 2014-től megvalósuló, új Közös Agrárpolitika lehetőségeit mérte fel. Elhangzott: a kutatók különböző forgatókönyveket számoltak végig és fejtették ki álláspontjukat, megállapítva, hogy kik lesznek a nyertesei és vesztesei a változásoknak. Mint Papp Gergely fogalmazott, a kezdeti „vad és szélsőséges”, valamint jelentősen elétrő vízióktól mára eljutottunk odáig, hogy - bár az egyetértés és a kompromisszum még várat magára - , néhány alapvető kérdésben már kezdenek körvonalazódni a legvalószínűbb elképzelések. 

Papp Gergely úgy vélte: noha a KAP-reform döntési mechanizmusa bonyolult, hazai érdekérvényesítő ereje igen korlátozott; erőfeszítéseinket nem érdemes szétaprózni. Elsősorban olyan kérdésekben indokolt aktív „szövetségesi” politikát folytatni, melyek elsősorban nekünk fontosak, mások figyelmét elkerülhetik, de nem reménytelen a többségi támogatás megszerzése. „Helyzetünkből adódóan nekünk két cél mellett kellene kitartanunk: az éghajlatváltozás által felerősített elemi károk megelőzése, a bekövetkezett károk enyhítésének intézményes támogatása, illetve a vidéki munkahely-teremtés, a munkahely-megőrzés ösztönzése mellett” - hangsúlyozta Papp Gergely

Az előadók sorát a fiatal gazdák álláspontját képviselő Bukovics Zsolt zárta, aki a legfontosabb kérdésekben közös álláspontra helyezkedett az előtte szóló Papp Gergellyel.

Az akadémia vitával, majd dr. Eperjesi Tamás összegzésével zárult, aki még egyszer hangsúlyozta: a rendezvény témái széles társadalmi rétegeket érintenek, ezért fontos ezek megvitatása. Erre legközelebb november 11-én, a győri Magyar Vidékakadémián nyílik lehetőség az MNVH szervezésében.

Forrás: mnvh.eu

Cikk megosztása