A lengyel mezőgazdasági miniszter, Marek Sawicki ismertette a fél éves programot, amelyet hazája az Európai Unió Tanácsának elnökeként szeretne végrehajtani. A miniszterekből és szakállamtitkárokból álló, témák szerinti formációkban ülésező Tanácsot július 1-től vezeti Varsó, miután átvette a stafétabotot Budapesttől.
Mezőgazdasági téren a KAP jövőjéről szóló csomag, a minőségvédelemre és a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó dossziék tovább vitele, valamint a megegyezés a tejtermék-jogszabályokról jelentik az elnökség főbb prioritását. Mint azt Sawicki a mezőgazdasági miniszterek informális találkozója alatt elmondta: szeretnék felállítani a „Segély a szűkölködőknek” (Aid for the Needy) programot, megreformálni a Közös Halászati Politikát, valamint növelni a biomasszából és hulladékanyagokból nyert megújuló energiamennyiséget.
A miniszter a Közös Agrárpolitika reformjával kapcsolatban elmondta, hogy szeretné, ha a terület költségvetését az inflációval megegyező mértékben emelnék. Szerinte „nemzeti egoizmus” lenne, ha nem egyenlősítenék a KAP kifizetéseit (a 2004 óta csatlakozott tagállamok, így Lengyelország és Magyarország gazdái is kevesebbet kapnak déli és nyugati társaiknál). A támogatásokat az „aktív gazdáknak” kellene adni olyan „objektív követelmények” alapján, mint a termőterület. A Kiemelt Környezetvédelmi Értékű gazdálkodásért is több pénz járna. A vidékfejlesztési pillért is zöldítené például agrár-természetvédelmi intézkedések támogatásával, ugyanakkor az Európai Bizottsággal szemben szerinte a mezőgazdasági pillér „már nagyon zöld” (a Bizottság a kifizetések 30 százalékát kötné természetvédelmi fejlesztésekhez). A miniszter óvott attól, hogy ezzel felesleges papírmunkát vessenek a gazdák nyakába.

Forrás: Agri Focus

Cikk megosztása