A mostani kiadvány a 2. és a 3. alkalommal kiírt Magyarországi Falumegújítási Díj pályázói közül a két győztest, és mellettük azokat mutatja be, akik a két kiírás során „Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” minősítést értek el. Ők osztják meg az olvasóval „ars poeticájukat”, megtett intézkedéseiket, elért eredményeiket, további terveiket.

A sorozatot gondozó Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium célja az volt, hogy ne magát a települést, annak történetét mutassák be, hanem a falumegújítási tevékenységükre koncentráljanak, hogy más önkormányzatok számára ötleteket, megfelelő szemléletmódot tudjanak nyújtani.

A most bemutatott települések a falumegújítás – eddig ismert – magyarországi „elitcsapata”.

Igen összetett, gondos munkát igénylő pályázat az, amiben az adott települések kiválóan teljesítettek.

Eleve jogosultsági feltétel volt a településfejlesztés tervszerűségének igazolása. (Ennek hiánya kizáró körülmény volt.)

Pályázati formanyomtatványban be kellett mutatniuk környezetük állapotát, jellegzetességeiket, összegezni falumegújítási akciójukat.

Értékelési szempont volt a település orientációjának, stratégiájának, így az írott jövőképnek, a stratégiai céloknak, a fenntarthatóságnak, a fejlesztési intézkedések egymásra épülésének a bemutatása.

A fejlesztési folyamat során alkalmazott módszerek megismertetése is komoly súllyal esett a latba. Be kellett számolni a fejlesztési akciókban a lakosság részvételéről, az információ-áramlás rendszeresített módjairól, szakértők alkalmazásáról, hálózatokban való részvételükről.

A részletes értékelési szempontok is roppant összetettek voltak, ami kiterjedt a település infrastruktúrájának ismertetésétől kezdve, a mező- és erdőgazdálkodás, a munkahelyteremtés, a felelősségteljes erőforrás-gazdálkodás, a megújuló nyersanyagok felhasználása, a településesztétika, a lakosság identitás- és öntudatának erősítése, a szociális intézmények megteremtése, társadalmi-kulturális élet és a szélesen értelmezett esélyegyenlőség támogatása terén tett intézkedésekig.

Végül be kellett mutatniuk, hogy a pályázat mottója milyen formában tükröződik falujuk céljaiban, intézkedéseiben.

A kiadvány részben provokatív szándékú: fel kívánja kelteni a pályázat iránt azon önkormányzatok figyelmét, amelyek hasonlóan kiváló eredményeket tudnak felmutatni, csak eddig nem pályáztak, hogy a falumegújítási mozgalom szervezői további jó példákat kutathassanak fel, amelyekkel segíthetik ilyen módon is falvaink felemelkedését.

 

További Településfejlesztési Füzetek elérhetősége: nfgm.gov.hu / Területfejlesztés és építésügy / Területrendezés, településrendezés és településfejlesztés / Településfejlesztés dokumentumai

 

Cikk megosztása