Január 1-jétől hivatalosan Írország vette át fél évre az Európai Unió Tanácsának vezetését. A szigetországban komoly hagyománya és súlya van a mezőgazdaságnak, amely a teljes ír gazdasági kivitel tíz százalékáért felel és a dolgozók 7,7 százalékának ad munkát, az ágazat erejét pedig jellemzi, hogy a több mint hatmilliós lakosságú állam az északi félteke legnagyobb marhahús-exportőre. Éppen ezért Dublin az EU-tagállamok minisztereiből álló Tanácsban is nagy hangsúlyt fektet az agráriumra, amely az elnökségi félévben kiemelt területet jelent majd.

Írország egyik legfontosabb feladata a Tanács mezőgazdasági formációjában a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról szóló megállapodás elérése. Simon Coveney mezőgazdasági, élelmiszerügyi és tengerészeti miniszterre vár a kihívás, hogy a többi uniós tagállamból érkező kollégái véleményét összehangolja, és közös nevezőre jussanak arról, milyen legyen a KAP a következő hét évben. A tárgyalásokat bonyolítja, hogy a Huszonheteknek nem csak egymással, de az Európai Parlamenttel is meg kell egyeznie, ám ebben segíthet, hogy Simon Coveney 2004 és 2007 között maga is európai képviselő volt.

A tárgyalásokat késlelteti, hogy a tagállami vezetők tavaly novemberi eredménytelen tárgyalása óta még nincs megállapodás az EU teljes költségvetéséről. Emiatt többek között a francia mezőgazdasági miniszter szerint is csúszni fog a KAP reform, így átmeneti intézkedésekre lesz szükség, Simon Coveney szerint ugyanakkor a nehéz körülmények ellenére is végezhetnek a tárgyalásokkal.

Az ír elnökség törekedni fog arra, hogy a KAP reformja könnyen érthető legyen és ne jelentsen nehézségeket a gazdáknak. „Az Európai Bizottság eredeti javaslata 15 százalékkal emelné az adminisztratív költségeket. Ez az adat meggyőződésem szerint nem elfogadható” – jelentette ki. A mezőgazdaság „zöldítése” terén ugyanakkor inkább az eredeti, szigorú bizottsági javaslathoz közelítene, így például az írek már nem támogatják, hogy a tagállamok környezetvédelmi intézkedések „menüjéből” válogathassanak. Korábban több civil szervezet is felrótta, hogy a tagállamok felvizezték a zöldítési tervezeteket a 2012-es dán és a ciprusi elnökség alatt.

 

Forrás: European Voice, eu2013.ie, EurActiv.com

Cikk megosztása