Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottsága „több mint valószínű”, hogy csak januárban dönt majd az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának reformjáról, mondta a kérdésért felelős EP-jelentéstevő, Michel Dantin.

A képviselő Strasbourgban, egy borászati szakmaközi találkozón elmondta, hogy már a november 11-ei határidő is szoros, hogy készen álljanak kompromisszumos módosításokkal, hozzátéve, hogy ez csak december elejére érhető el. A helyzetet csak bonyolította, hogy Albert Dess és más képviselők is kérték, hogy a kompromisszumos módosításokat az EU mind a 23 hivatalos nyelvére fordítsák le.

A KAP-reform időbeosztásával kapcsolatos részletekről várhatóan a koordinátorok november 5-ei találkozóján döntenek, erősítették meg parlamenti források. Késés esetén azonban – akár a nyelvi kérés, akár más miatt – a bizottsági szavazás a források szerint „reálisan” január 23-24-ére vagy akár január utolsó napjára is csúszhatnak. Az EP szervezhet ugyan december 17-18-ára rendkívüli ülést, de ez valószínűtlen, mivel ekkorra már a karácsonyi szünet közelsége miatt már nem lenne ott minden képviselő, titkársági alkalmazott és tolmács.

Ha az EU állam-és kormányfőinek sikerül megegyezni az EU következő, 2014-2020-as hétéves költségvetéséről november 22-23-án tartott rendkívüli ülésén, ez alapján év végére a tagállamokat képviselő Tanács ciprusi elnöksége már egy „részleges általános megközelítést” tehet le az asztalra. Ha azonban a társ-döntéshozó EP csúszik, az bizonyos aggodalmak szerint megakaszthatja a lendületet, a Tanácsnak és a Parlamentnek ugyanis együtt kell döntenie a Közös Agrárpolitika jövőjéről 2014 és 2020 között.

A döntéshozatal pontos módjáról ugyanakkor még az EP alkotmányügyi bizottságának is ki kell mondania a végső szót, ebben pedig az szerepel, hogy az egész parlament felhatalmazása kell az uniós jogszabályokat előkészítő szokásos háromoldalú egyeztetés, a „trialógus” megkezdéséhez és a jogalkotási szövegek jóváhagyásához. Ez azt eredményezi, hogy a Parlament, a Tanács és az EU javaslattevő végrehajtó szerve, az Európai Bizottság csak február végén kezdheti meg a trialógust a KAP-reformról.

 

Forrás: AgraFacts

Cikk megosztása