Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentést készített a tagállamokban megművelt területekről és a birtokosok számáról, ahol Magyarország előkelő helyen végzett.

2010-es adatok alapján mindössze hét országban található az uniós birtokok több mint nyolcvan százaléka. Románia 3,9 millióval messze vezeti a listát, az EU gazdaságainak majdnem harmada keleti szomszédunkban van. Olaszország a második 1,9 millió birtokkal (ez 13,5 százaléka az összes uniós gazdaságnak), amelyet Lengyelország (1,5 millió, 12,5 százalék), Spanyolország (1 millió, 8,2 százalék) és Görögország (0,7 millió, 5,9 százalék) követ. Magyarország a képzeletbeli rangsor hatodik helyén áll, nagyjából 577 ezer gazdasággal és 4,8 százalékos részesedéssel. Ezzel hazánk megelőzi a hétszer akkora területű, a Közös Agrárpolitika egyik legnagyobb kedvezményezettjének számító Franciaországot (0,5 millió, 4,3 százalék).

Az EU-ban két tagállamot (Málta és Svédország) leszámítva mindenhol, átlagosan ötödével csökkent a gazdaságok száma 2003 és 2010 között. A megművelt földterület nagysága ugyanakkor alig változott: EU-szinten csak két százalékot esett, így az uniós birtokok átlagos mérete 12-ről 14 hektárosra bővült. Magyarország is követte a birtoknövekedési tendenciát: negyedével kevesebb gazdaság maradt 2010-re, amelyek összesen hat százalékkal nagyobb földterületet műveltek. Ennek ellenére hazánkban még mindig a kisebb birtok az uralkodó: átlagosan nyolc hektárnyi föld van egy kézben, ennél pedig csak hat tagállamban jellemző kisebb szám.

 

Forrás: Eurostat

Cikk megosztása