A marhahús esetében fenn kell tartani az intervenciók és a Magán Tárolási Segélyek rendszerét, ám a kapcsolt támogatások („coupled support”) 3,5 százalékos felső határát meg kellene szüntetni, hogy a tagállamoknak nagyobb rugalmasságot biztosítsanak. Többek között ezeket a javaslatokat tartalmazza az a végkövetkeztetés, amelyet a Marhahús Vitacsoport terjesztett el az uniós tagállamok mezőgazdasági miniszterei között. A nyolcoldalas anyag – amely három találkozó (június 15., 16., 29.) eredményeit foglalja össze – egy bevétel-stabilizáló eszköz bevezetését és második pilléres közös alapokat is javasol. Az irat azt is aláhúzza, hogy ugyan a piaci beavatkozás módjait fenn kell tartani, ám „hatékonyabb és azonnali alapon” kell alkalmazni azokat. A vitacsoportnak olyan kérdésekkel is szembe kellett néznie, mint az EU bioüzemanyag-politikájának felülvizsgálata, de olyannal is, hogy segítse az Európai Bizottság törekvéseit az Egyesült Államok és Kína piacaihoz való hozzáférés javításában.

Dacian Cioloş, a Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosa, megállapította, hogy a növekvő költségek és az egyre szűkülő árrés „nagyon aggasztó helyzethez” vezetett a marhaágazatban. Egyúttal elismerte azt is, hogy a Közös Agrárpolitikának (KAP) jelenleg nincsenek megfelelő eszközei a probléma kezelésére. A mezőgazdasági biztos gyakorlatilag egyetértett a vitacsoporttal abban, hogy az intervenciós kezdő- és referenciaárak kialakításakor figyelembe kell venni a termelők költségeit. Dacian Cioloş szerint a közvetlen kifizetések rendszere „létfontosságú” a fenntartható marhaágazat működtetésében.

Az Európai Unió Mezőgazdasági Szakmai Szervezeteinek Bizottsága („Comité des Organisations Professionnelles Agricoles de l'Union Européenne”, COPA) lobbiszervezet is osztotta az agrárbiztos és a vitacsoport megállapítását, miszerint jobban figyelembe kell venni az előállítási költségeket és az árrést. Gerd Sonnleitner, a szervezet elnöke az agrárminiszterek ülése előtt arról beszélt, hogy a piaci adatokról, így a kiadásokról, az árrésről és a fogyasztási mintákról is részletesebb információkat kell szolgáltatni. Utalt a több országot – Belgiumot, Franciaországot és Németországot – érintő szárazsághullámra is, amely jelentősen (a franciáknál 40 százalékkal) visszavetette a takarmánymennyiséget. Emiatt számos gazda kénytelen volt levágni még a nyár előtt az állatait, ennek hatása várhatóan a következő hónapokra is átgyűrűzik. Szerinte az Európai Bizottság azon terve se segíthet, hogy a bajba került marhatartók hozzáférjenek az Európai Globalizációs Alaphoz, ha a dél-amerikai államok kereskedelmi tömbjével, a Mercosurral sikerül szabadkereskedelmi egyezményt kötni. A megállapodás révén az argentin marhahús vámok nélkül juthatna az európai piacra, komoly konkurenciát teremtve az öreg kontinens gazdáinak.

Forrás: Agra Focus

Cikk megosztása