Az Európai Unió Tanácsának gazdasági formációja (ECOFIN) csökkentené azt az összeget, amit a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítanának jövőre. A tagállamok pénzügyminisztereiből álló testület az Európai Bizottság áprilisi javaslatát módosította lefelé. A közös álláspontot Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság ellenében fogadták el.

Ha a Tanács elképzelései érvényesülnének, a 2011-es szinthez képest csak 2,02 százalékkal lenne nagyobb a közös kassza. Ez reálértéken a büdzsé befagyasztását jelentené, mivel két százalékos inflációt jósolnak a következő évre. A kifizetésekre 129 milliárd eurót fordítanának ¬– ez az összeg az EU bruttó nemzeti bevételének (GNI) 0,98 százalékát jelenti. A pénzügyi kötelezettségvállalások 146 milliárd euróra rúgnának, így a hét éves költségvetési keretben 2012-re szánt maximumnál 2,14 milliárddal kevesebbet költenének a KAP-ra.

A mezőgazdaságot a második fejezet érinti. A „Természeti erőforrások megóvása és kezelése” alatt 57 milliárd eurónyi kifizetést, valamint 59 milliárdnyi pénzügyi kötelezettségvállalást szeretne érvényesíteni a Tanács. Előbbi 545 millió, utóbbi 786 millió euróval kevesebb, mint amit az Európai Bizottság javasolt.

Az E.coli-ügy miatt nehéz helyzetbe került zöldség- és gyümölcsszektornak szánt összegből is faragtak. Ha a Tanács át tudja vinni az akaratát, az ágazat termelőszövetkezetei 80 millió euróval kevesebbre számíthatnak működési költségeik támogatására és egy másik tételből is 20 millió euróval kevesebbet kaphatnak, az Iskolagyümölcs Program pedig 26 millió euróval lenne szegényebb. A COPA-COGECA lobbiszervezet szerint ez ellentétes azokkal a törekvésekkel, hogy segítsenek a bajba jutott gazdákon. A Friss Termény Egyesület (Fresh Produce Association, Freshfel) különösen az Iskolagyümölcs Program megnyirbálását tartja „teljesen elfogadhatatlannak”. Philippe Binard, a szervezet európai részlegének tagja szerint ez „lesújtó jelzés az ágazatnak és mindenkinek, akit érint a közegészségügy”.
A „Segély a Nélkülözőknek” program ötszázmillió eurós tételéhez nem nyúltak, ám több termény, így a gyapot és a fehérjetartalmú növények esetében is csökkentik a közvetlen kifizetések keretét. A vidékfejlesztés is megsínylené, ha a Tanácsé lenne az utolsó szó: a pénzügyi kötelezettségvállalások szintje 2,5 millió, a kifizetéseké pedig 153 millióval csökkenne.

A Tanács két nyilatkozatot is csatolt. A Bizottságot arra kérik fel, hogy 2012 szeptemberéig küldjenek „kiegészítő levelet”, ha a biztosított keret nem fedezné a kiadásokat bizonyos fejezetek esetében – többek között a mezőgazdaságiban is. A Tanács majd a 2011-es mezőgazdasági év után újra előveszi a témát, október végén pedig egyeztetnie kell a társ-döntéshozó Európai Parlamenttel. Eltérés esetén november 1-től egy 21 napos békítési eljárás kezdődik. Az Európai Parlamentnek a december 12-15-i ülésén kell kimondania a végső igent.

Forrás: Agra Focus

Cikk megosztása