Nyolc ország negyven alkotójának képeiből válogat az a kiállítás, amely kedden nyílt Szolnokon a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban az Európai vidék, ahogyan én látom című fotópályázat anyagából.

(MTI) - Bár közhely, ezúttal mégis igaz, hogy a zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen összesen több mint háromszázötven alkotásból kellett kiválasztania a díjazott képeket, illetve azt a közel félszáz fotót, mely a november 13-ig látható tárlat anyagát adja. Nem csak szám szerint, de tartalmilag is rendkívül gazdag és színvonalas kollekció gyűlt össze az olasz, lengyel, cseh, francia, portugál, román, magyar és belga hivatásos, illetve amatőr fotósok beküldött munkáiból.

Ennek esszenciáját adja a tárlat, melyet az Esélyt a vidéknek, vidéki esélyek című konferencia keretében nyitottak meg Szolnokon. Bár a kiállításon a díjazott művek is megtekinthetők, a hivatalos eredményhirdetésre csak december 10-én kerül sor.

Ekkorra készül el ugyanis az az album, amely a megmérettetésen résztvevő valamennyi fotósnak legalább egy alkotását tartalmazza majd.

A jelentkezők az elmúlt öt esztendőben Magyarországon, illetve saját országukban készült fotóikból válogathattak táj-természet-környezet, illetve régiók-emberek-hagyományok témakörben.

Az előbbi kategórián belül a zsűri tagjai egy-egy vidék természeti szépségeit, az épített környezet, a kulturális örökség megkapó részleteit, valamint a klímaváltozás környezetre gyakorolt hatását szemléltető fotókat vártak. Utóbbit pedig a vidéki emberek hétköznapjait megelevenítő alkotások gyűjteményének szánták, különös tekintettel a múlt és jelen kapcsolatára, a hagyományok ápolására és a különleges mesterségek bemutatására.

Cikk megosztása