Célunk, hogy összehangoljuk a megyében készülő terveket a vidékfejlesztési programmal – fogalmazott V. Németh Zsolt, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ezért már a 2014-2020-as tervezésre létrejött projektszervezetben is helyet kapott a Megyei Önkormányzatok Szövetsége.
     A mostani programozási időszakban több olyan lényeges változás is lesz, amire nem árt időben, összehangoltan felkészülni. A legnagyobb újdonság talán a Közös Stratégiai Keret lesz, amelyben egyesülnek az eddig különálló alapok: az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Kohéziós Alap, az Európai Tengerügyi és Halászati Alap, a Szociális Alap, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap. Lehetőségként kínálkozik a tervezés során a többalapú tervezés, vagyis olyan programok megvalósítása, amelyek nem egy, hanem több alapból kapják a forrást – mondta V. Németh Zsolt. Hozzátette: Magyarország már eldöntötte, hogy él a többalapú tervezés lehetőségével. Ez azt jelenti, hogy nemcsak az EMVA forrásait használhatják LEADER-szerűen a helyi vidékfejlesztő közösségek, hanem például a szociális alappal közös programokat is megvalósítsanak az akciócsoportok.
     A másik lényeges változás, hogy a LEADER akciócsoportok területét kiterjesztik a városokra is. Eddig sok esetben a vidéki térségek központjában levő települések kimaradtak ki ebből az együttműködésből, most viszont a többalapú programalkotás során szükségessé válik a bevonásuk, hiszen például a helyi termékek piacra jutása nem lehetséges a falusias térség központjában levő város közreműködése nélkül – fogalmazott. Erre fel kell készíteni a LEADER-szervezeteket.
     Búsi Lajos, a VM vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jelentős kihívás lesz olyan eljárásrend megalkotása, amely kezelni tudja a többalapú rendszert.
     Mezőszentgyörgyi Dávid, a 2014-2020-as tervezésre létrehozott projektszervezet projektirodai feladatait ellátó NAKVI főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezés során fontos a társadalom bevonása. Az MNVH megyénként találkozási pontot alakít ki a vidékfejlesztésben érdekelt társadalmi szervezeteknek, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a tervezésbe – mondta. Hozzátette: jelenleg a tervezési folyamat a helyzetfeltárás végén tart, és január 31-ig elkészül az első stratégiai dokumentum, amely az uniós partnerségi megállapodás alapja lesz.

 

Forrás: Tömpe Anna, mmgonline.hu

Cikk megosztása