Az Egyesült Királyságban a Fenntartható Energia Akadémia (Sustainable Energy Academy) nevű szervezet indította az „Old Home Superhome”, azaz a ’régi ház is lehet szuperház’ c. programot, amelynek keretében azokat a házakat teszik energiatakarékossá ill. energiahatékonnyá, amelyek 1945 előtt épültek és általában a ’nehezen és költségesen felújítható’ kategóriába tartoznak.

Céljuk továbbá, hogy ezek a házak, lakások, amelyek magánemberek tulajdonában vannak, látogathatók legyenek, hogy bárki láthassa hogyan lehetséges lakását, akkor is, ha régi, felújítania, és ezzel energiát megtakarítania, valamint hozzájárulnia a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

A ’régi ház is lehet szuperház’ program fenntartható energia díjat is nyert (Ashden Award).
Az alábbiakban a már felújított, látogatható házak egyikében alkalmazott megoldásokat mutatjuk be.
A ház egy tipikus, múlt században épült ház Brightonban, Dél-Angliában, amelynek homlokzatát a felújítás során az érvényben lévő szabályok alapján nem lehetett megváltoztatni (ld. fenti kép).
A környezettudatos felújítás során a következő munkálatokat végezték el:
Minden ablakot dupla üvegezésűre cseréltek;
A falakra rugalmas hálót és lélegző vakolatot tettek;
A falakat a homlokzat megváltoztatást tiltó előírások miatt belülről kellett szigetelni: lélegző, fa/gyapjú szigetelést tettek fel;
Falfűtést szereltek be (ld. kép): ez kevesebb energiát használ, mivel a csövekben keringtetett víz 35-40 C-os – ami egyébként nagyszerűen működik a
Napkollektoros melegvíz-szolgáltató rendszerrel;
A hajópadlót megemelték, és alászigetelték 10 cm vastag polisztirol szigetelőanyaggal;
A tetőt is szigetelték;
A+ energiaosztályú új elektromos berendezéseket vettek, és energiatakarékos világítótesteket szereltek be; valamint
Környezetbarát felületkezelő anyagokat használtak.

A felújítás és átalakítás után a ház szén-dioxid kibocsátása 72%-kal csökkent (!) úgy, hogy közben a lakóteret 30%-kal növelték!
 

Cikk megosztása