A kukorica több mint felét takarították be eddig a magyarországi termőterületekről a gazdák, a napraforgó a szója és a burgonya begyűjtése gyakorlatilag véget ért - közölte a Magyar Agrárkamara az őszi betakarításról készített legfrissebb összegzésében.


A kukorica betakarítása országosan meghaladja az 55 százalékot, összesen eddig 4,1 millió tonna kukoricát helyeztek el a raktárakba a gazdálkodók. A betakarított terület termésátlaga 6,35 tonna hektáronként. A Dunántúlon eléri a hektáronkénti 7,2 tonnát, az Alföldön viszont csak 5,6 tonna körül mozog az átlagtermés. Észak-Magyarországon pedig 5,8 tonna az átlagos hozam egy hektárra vetítve.

A napraforgó betakarítása csaknem befejeződött, a betakarított mennyiség pedig eléri 1,247 millió tonnát, az átlagtermés hektáronként 2,346 tonna.

A szója begyűjtése 96 százalékban csaknem befejeződött, Észak-Magyarország egyes térségeiben még néhány száz hektár várja a betakarítást. Az átlag hozam hektáronként 2,3 tonna, az összes termés 70 ezer tonna körül mozog.

A cukorrépának 43 százalékát takarították be, 52 tonnás hektáronkénti átlagterméssel. A burgonya betakarítása is csaknem befejeződött, az átlaghozam 24,59 tonna hektáronként, az összes termés közel 515 ezer tonna.

Az őszi vetésű kultúrák előkészítése ütemezetten halad, az őszi árpának több mint 70 százalékát, 145 ezer hektáron, az őszi búzának közel 26 százalékát, 280 ezer hektáron, a rozsnak mintegy 77 százalékát, mintegy 30 ezer hektáron, a tritikálénak 54 százalékát 72 ezer hektáron vetették el.

A korábbi száraz időjárás a gabonák vetésének nem kedvezett, de a napokban érkezett csapadék segítette a munkák előre haladását. Hátráltatta viszont a betakarítást.

A magágykészítést 1,176 millió hektáron végezték el a gazdálkodók az ősziek alá, a terv 1,756 millió hektár. Az őszi mélyszántást a tavasziak alá még csak 355 ezer hektáron végezték el, míg a terv 2,073 millió hektár.

Az elmúlt néhány héten a gabonafélék és az olajmagok ára is lassan emelkedett. Ez gabonafélétől függően 1-2 ezer forintos tonnánkénti árnövekedést jelent. Az étkezési búza ára 25-30 ezer forint tonnánként, a takarmánybúzáé 23-25 ezer forint, a takarmányárpáé 22-25 ezer forintra rúg, a takarmánykukoricáé 24-27 ezer forint tonnánként.

A napraforgó- és a repceárak tág határok között mozogtak, az idén a szerződéskötéssel rendelkező termelők jobb áron tudták értékesíteni terményeiket, mint akik nem szerződtek. A napraforgó ára az elmúlt két hétben 52-56 ezer forint volt tonnánként, a repcéé pedig 62-66 ezer forint között mozgott.

A Magyar Agrárkamara tapasztalatai szerint az utóbbi időben kismértékben élénkült a gabona iránti kereslet, de még mindig jelentősen elmarad az elmúlt szezon forgalmától.

 

Cikk megosztása