Háromszázmillió euró többletforrás elkülönítését javasolja 20 agrárminiszter a közösségi tejpiac támogatására a jövő évi európai uniós költségvetésből.

A húsz tagállam agrárminiszterei, köztük Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy hétfői bécsi tanácskozáson rövid távon bevezetendő intézkedéseket fogalmaztak meg az uniós tejpiac működési rendellenességeinek kiküszöbölésére, hosszú távon pedig az eltörlésre kerülő kvótarendszer helyett egy másik piacszabályozási rendszer kialakítását szorgalmazták.

Bruno Le Maire francia miniszter a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: a 300 millió euró nem költségvetésen belüli átcsoportosításból, hanem többletbefizetésből származna.

A miniszterek megállapodtak abban, hogy ezt az álláspontot képviselik jövő hétfőn a mezőgazdasági miniszterek luxembourgi tanácsülésén. Javaslataikat megküldik az Európai Bizottságnak és az Európai Unió soros elnökének, Svédországnak is. "Ha húsz tagországnak közös javaslatai vannak, akkor a bizottságnak figyelembe kell vennie azokat" - mondta a házigazda, Niki Berlakovich osztrák környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszter.

Gráf József az értekezlet után az MTI-nek elmondta: a miniszterek javasolták még többek között az iskolatejprogram kiterjesztését további termékekre, valamint más intézményekre, például az egyetemekre. Hasznosnak tartanák a tejpor takarmányozási célra való felhasználásának támogatását, és fontosnak tartják, hogy az élelmiszerek csomagolásáról egyértelműen megállapítható legyen, hogy tejterméket, illetve tejet helyettesítő készítményt tartalmaznak-e, és hogy melyik országban állították elő azokat.

Magyarország fenntartja azokat a követeléseit, amelyek nem kerültek bele a javaslatcsomagba, mint például az intervenciós árak emelése és a tejkvóták befagyasztása. A bizottság a ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, amely szerint 2015-ig fokozatos emeléssel megszüntetik a tejkvótákat.

A tanácskozás helyszínéül szolgáló belvárosi épület előtt az MTI becslése szerint mintegy 100-150 osztrák gazda tüntetett rugalmasabb támogatási rendszer, magasabb felvásárlási árak mellett. Követelésüknek hangos kolompolással, tülköléssel adtak hangot, s jó néhány petárda is durrant a kövezeten.

 

Cikk megosztása