Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében mezőgazdasági utak építésére, felújítására nyílik lehetőség a borvidékeken és a tanyás térségekben.

A program nem kizárólag a termékek előállításához és az azt közvetlenül kiszolgáló beruházásokhoz nyújt támogatást: elismert cél lehet egy szőlőbirtok, hegyoldal vagy egy tanyacsoport jobb elérhetőségének megteremtése. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) október 1. és 31. között várja a támogatási kérelmeket.

Mindazok pályázhatnak tehát a támogatásra, akik mezőgazdasági – azaz szám nélküli, csak helyrajzi számmal ellátott, szilárd burkolatú külterületi – utak építését tervezik, a szőlőterületek közül azonban kizárólag Magyarország 22 borvidéke jöhet szóba. Az utak felújítása, szélesítése és bővítése (új forgalmi sáv létrehozása) is támogatható.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a támogatást meglehetősen széles kör számára teszi hozzáférhetővé. A helyhatóságokon és az önkormányzati társulásokon kívül a termelői csoportok, a hegyközségek és hegyközségi tanácsok, valamint az egyedi mezőgazdasági termelők jogosultak kérelmet benyújtani. Utóbbiak esetében egyetlen kikötésnek kell eleget tenni, mégpedig hogy a gazdálkodó üzemének mérete haladja meg a 4 európai méretegységet (EUME), azonban ennek teljesítésére akár a beruházás befejezését követő naptári esztendő végéig is van idő. Egy jelentkező egy benyújtási időszakban csupán egy kérelmet adhat be, ám a következő szakaszban ismét pályázhat.

A majdani nyertes projektgazdák a vissza nem térítendő támogatást az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kapják. A támogatási összeg legkevesebb 4 ezer, legfeljebb 735 ezer euró lehet, azaz kevéssel több mint egymillió forinttól közel 200 millióig terjedhet, 25 százalékos önrésszel. Az új vagy felújított mezőgazdasági utaknak legalább egyik végükön kapcsolódniuk kell – közvetlenül vagy másik szilárd burkolatú úton keresztül – számozott közúthoz.

Finta István, a 46 kistelepülést tömörítő Mecsek–Völgység–Hegyhát Egyesület elnöke szerint a támogatás segíthet a kevésbé neves területeken is minőségi bort előállítók megismertetésében, versenyhátrányuk behozatalában. Úgy gondolja, a borászatok technológiai felszereltségét javító források, például az ÚMVP mezőgazdasági termékek értéknövelését célzó kiírása mellett elengedhetetlen a jobb megközelíthetőség, mert így élénkülhet fel a hazai és külföldi vendégkört megmozgató borturizmus.

Az emberek egyre szívesebben keresik föl közvetlenül a bortermő helyeket, ám érthető módon fontos szempont számukra az is, hogy milyen körülmények között tudnak oda eljutni. Ennek javításában sokat segíthet a mostani pályázat. Finta István szerint a pincék és a szőlőterületek meglátogatására bizonyosan többen vállalkoznak majd a Mecsek térségében, de ugyanígy az ország más területein is, ha az új mezőgazdasági utak megépítésével elérhetőbb közelségbe hozzák azokat. És ez nemcsak a helyi termelőknek jelenthet újabb bevételeket, de egybevág a számos borútegyesület célkitűzéseivel, és nem utolsósorban felejthetetlen élményekhez segít hozzá több ezer borturistát.
 

Cikk megosztása