Komplex haltenyésztési technológiát honosít meg és fejleszt Magyarországon egy kutatóhelyekből és vállalkozásokból álló konzorcium. Az augusztus 24-én induló projekttel céljuk a magyarországi halkínálat bővítése és a halgazdálkodás versenyképességének javítása.
Erről a konzorcium egyik tagja, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának (DE-AMTC) tájékoztatott. A közlemény rámutat: világméretű probléma a tengeri és édesvízi túlhalászat, amely miatt bizonyos fajok végveszélybe kerültek, miközben a halféleségek iránti kereslet nő. Ebből kifolyólag komoly lehetőségek rejlenek a haltenyésztés fejlesztésében, erre hozta létre a konzorciumot a DE-AMTC, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. részvételével. Egyebek között haltermelő rendszerek használt vizének semlegesítésével, valamint ivadékok takarmányozására alkalmas élőeleség-termeléssel biztosítják majd a "tengeri" minőségű, szálkátlan halfajok édesvízi nevelését. A kutatócsoport újításai közé tartozik egy ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítő technológia, valamint számos takarmány-kiegészítő. Az általuk már korábban kidolgozott innovatív haltermelés-technológiai megoldásokat a Nemzeti Technológia Program keretében az augusztus 24-én induló projekt során újabb fejlesztéssel egészítik ki. Olyan prémium kategóriás halfajok tenyésztését indítják el Magyarországon, mint a barramundi és a vörös árnyékhal, amelyek édesvízben is nevelhetők. Ehhez Magyarországon jelentős geotermikus vízkészlet áll rendelkezésre, így az új technológia kitörési pont lehet a hazai haltermelés számára.
Forrás: agrarhaszon.hu