Szlovákia is csatlakozott az Európai Unió azon tagállamaihoz – köztük Magyarországhoz is –, amelyek ellenzik a szőlőültetési jogok 2016-tól esedékes liberalizálását. Dacian Cioloş mezőgazdasági biztosnak írt levelében Simon Zsolt, Szlovákia agrárminisztere hangsúlyozta: ellenzi a liberalizálást, mivel az ültetési jogokat kulcsfontosságú borkezelési módszernek tartja.
A viharoktól kísért jogszabályt még 2007 decemberében fogadta el az EU összes tagállamából álló Tanácsa. A szlovákokkal és a júniusban csatlakozott csehekkel 12 tagúvá vált az ezt visszafordítani szándékozók csoportja. A tagok között van – a fenti két ország és hazánk mellett – a maximális szavazati súllyal rendelkező Németország, Franciaország és Olaszország, továbbá Spanyolország, Portugália, Ausztria, Románia, Luxemburg és Ciprus is.
Ugyanakkor még mindig szükség lenne két csatlakozó országra, hogy egy ellenkező értelmű döntés elfogadásához adott legyen az egyik feltétel, a tagállamok többsége. Nehezebb diónak bizonyulhat viszont a másik követelmény: a tagállamok mindegyike rendelkezik valahány szavazattal, ezeknek pedig kétharmadára, 255-re lenne szükség. Jelenleg azonban a szövetségnek ennél 66 szavazattal kevesebb van, és az EU-ban egyetlen országnak sincs 29-nél többje, így optimális esetben (Egyesült Királyság, Lengyelország és egy harmadik, közepes súlyú tagállam) három, valószínűleg azonban inkább négy „átállóra” lenne szükség.

Forrás: Agra Focus

Cikk megosztása