Az intervenciós gabonaárak és a cukorkvóták emelésére tett javaslatot vitatták meg az agrárminiszterek 2011. május 17-én Brüsszelben. Lengyel javaslatot döntően azok az országok támogatták, amelyekben nagyarányú volt a kvótacsökkentés.

Az agrárminiszterek ülésén Lengyelország kezdeményezte az intervenciós gabonaárak emelését, hivatkozva a termelési költségek gyors növekedésére. Ezért az utóbbi években fokozódott a gabonatermelés bizonytalansága, és csökkent a jövedelmezősége. Lengyelország ezért az intervenciós gabonaár tonnánként 130 euróra való emelését javasolja.

Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter a sajtóértekezleten közölte, hogy a tanácsülésen Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a hatályos intervenciós ár fenntartását védte. „A Bizottság szerint a jelenlegi 101 eurós intervenciós ár betölti szerepét, emelése nem aktuális. A Tanács tudomásul vette a Bizottság álláspontját” – mondta Fazekas Sándor.
Ugyancsak Lengyelország kezdeményezte a t

agállami cukortermelési kvóták 15 százalékos emelését a 2011/2012-es szezontól kezdve. Az elmúlt években ugyanis az Európai Unióban a kvóta szerinti cukortermelés alacsonybab volt a fogyasztásnál. Ez azt jelenti, hogy korlátozva volt mind a cukorrépa-termelés, mind a cukorgyártás.

A magyar miniszter a sajtóértekezleten elmondta, számos tagállam támogatta a lengyel javaslatot. A Bizottság részletes tájékoztatást adott a jelenlegi helyzetről, és „Cioloş biztos az importban látja a megoldást. Kérdésekre válaszolva Fazekas hozzátette, hogy a cukorkvóta emelése mellett döntően azok az országok voltak, amelyekben nagyarányú volt a kvótacsökkentés.
 

Cikk megosztása