Kovács Gyula pórszombati erdész, örökségvédő gyümölcsész kapta 2011-ben a Jánossy Andor-díjat. Szeptember 6-án népes résztvevő jelenlétében a "Génbankok szerepe a gyümölcstermesztés fejlesztésében" című szakmai tanácskozáson, Újfehértón Kovács Gyulának adták át az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának 2008-ban, Jánossy Andor születésének 100. évfordulójára, - a biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére - alapított díját. Kovács Gyula az agrobiodiverzitás fenntartása, a tájfajták megőrzése érdekében szerzett elévülhetetlen érdemeket. A díj átadását a Biokontroll Nonprofit Kft. támogatta.

 

Kovács Gyula 1963. január 21-én született Nova településen. Édesapja erdész volt, akivel már gyermekkorában bejárta és megismerte a Göcsej, Őrség, Hetés vidékeit. Tanulmányait Sopronban végezte, majd erdészként helyezkedett el. Jelenleg is a Zalaerdő Zrt-nél dolgozik erdésztechnikusként. Hivatásának gyakorlása közben megismerte a göcseji tanyákat, az ott élő embereket, akik maguk termelték meg az élelmiszereiket, tisztelték és megőrizték a sok évszázados hagyományokat, a szerint szervezték életüket. Majd nagy bánatára, tanúja volt későbbi pusztulásuknak is. Ekkor ismerte fel, hogy a környezet pusztulásával az ott meglévő fajták is halálra ítéltettek, velük együtt pedig  elvész hagyományok és táplálkozási szokások egy része is. Elhatározta, hogy minden erejével megpróbálja megállítani, illetve lelassítani ezt a folyamatot.
Éveken át tartó kutatása során felmérte a még fellelhető régi fajtákat, pontos nyilvántartást készített róluk,leszaporította azokat és a Pórszombathoz közeli medesi szőlőhegyen lévő birtokán telepítette. Az általa létrehozott gyűjtemény nem egy a sok máshol is létrehozott gyűjtemény közül, hanem valóban különösen értékes állomány. Olyan fajták, változatok is megtalálhatók benne, melyek máshol nincsenek meg (ilyen az aszalókörte, a csibelábú körte, a karácsonyalma, a piros szentiván alma). Kovács Gyula erőfeszítései elsősorban ezeknek a fajtáknak a megmentésére irányulnak. Ebben segítik a helyi lokálpatrióta közösségek, akik az általuk összegyűjtött anyagot átadják neki szaporításra. A visszakapott oltványokat közterületen ültetik el, gondozzák és minden értékes tulajdonságot feljegyeznek róluk.
Kovács Gyula nem csak a gyűjteményéről híres, szenvedélyes hagyományőrző is. Az általa alapított lokálpatrióta baráti társaság a vidék történelmi emlékeinek, néprajzi, gasztronómiai hagyományainak megőrzésével foglalkozik.
A régi fajták megmentéséért, a kistelepülésekért és hagyományaikért végzett tevékenysége és szorgalma példamutató. Több évtizedes munkájának elismeréseként 2009-ben  az "Év Zalai Embere" díj kitüntetettje lett. 2011. augusztus 20-án Dr. Fazekas Sándor miniszter úr az őshonos magyar gyümölcsfajták érdekében végzett értékmentő munkája elismeréseként Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.

Forrás: Dr. Szabó Tibor, fotó: zalaihirlap.hu

 

Cikk megosztása