Október 26-án a Magyar Vidék Napja rendezvénye keretében köles kóstolást szerveznek a Millenárison a Vidék Mustra helyszínén, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége standjánál.

A hagyományok megőrzése és a legújabb trendek alkalmazása, a kettő megfelelő összegzése a modern vendéglátás alapja. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (KVIK) ebben a szellemben kezdte el a magvak és gabonafélék hasznosításának kutatását, s az eredmények bemutatása szempontjából elsőként a kölest választották ki. E gabonaféle esetében az eredményes újrahasznosítás megvalósítását tűzték ki célul.

A köles évszázadokon át fontos alapélelme volt az emberiségnek, ami rövid érési ideje miatt nálunk évente kétszer vethető, illetve betakarítható, táplálkozás-élettani szempontból rendkívül hasznos forrás. Az egészség megőrzése, a korszerű és egyben élményt nyújtó étkezési lehetőségek bővítése egyaránt indokolja, hogy az intézmény közkinccsé tegye a kölessel kapcsolatos ismereteit, ezzel is segítve fogyasztási szokásaink változását. Ennek érdekében a KVIK a Köles reneszánsza címmel rendezvénysorozatot szervez, amelynek része az október 26-i köles kóstoló is a Millenárison. A rendezvény kezdeményezésében nagy szerepe volt a civil szervezeteknek is, így elsősorban az Ómagyar Kultúra Baráti Társaságnak, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ).

A rendezvénysorozat részeként október 25-én szakmai konferenciát tartanak a KVIK Alkotmány utcai épületének V. előadójában. Az esemény fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, védnökei pedig Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke, illetve Zimányi Krisztina dékán. A konferencia programja letölthető a csatolmányból.

Október 26-án újságírók számára sütő-főző szemináriumot szerveznek az Oktató Kabinet tankonyhájában, s ugyanaznap délelőtt 10 órától indul a köles kóstoltatás a Millenárison, a Vidék Mustra helyszínén, a FATOSZ standján, ahol a karcagi fordított köleskását Marton József mesterszakács, a Válvölgye Étterem tulajdonosa készíti az érdeklődőknek. A termelői piacon a FATOSZ köles-receptajánlókat is kínál a látogatóknak.

Forrás: NAKVI

Fotó: Kurt Stüber

Cikk megosztása