A fa jelenleg a leginkább használt megújuló energiaforrás Európában: az Európai Bizottság számításai szerint nagyjából nyolcvan százalékát adja az energiatermelésre felhasznált biomasszának.
Az Európai Unió területének 37 százalékát, több mint 155 millió hektárt borít erdő. A Bizottság szerint az ebből adódó lehetőségeket jobban is ki lehetne használni: jelenleg csak az erdők éves növekményének hetven százalékát hasznosítják, ebből pedig mindössze 42 százalékot energiatermelésre.
A fa elégetése megfelelő erdőgazdálkodással nagyjából semleges lehet az üvegházhatású szén-dioxid kibocsájtás szempontjából, így a vidéki területeken környezetbarát alternatívát jelent, szemben az olajjal vagy a szénnel. Nagy előnye továbbá, hogy könnyen tárolható és bármikor felhasználható, ellentétben a szél- vagy napenergiával, amelyet vagy azonnal el kell használni, vagy át kell alakítani a tároláshoz. A Bizottság meggyőződése szerint az erdőkből származó fa sokféle felhasználása kulcsfontosságú tényező lehet a vidéki gazdaság és foglalkoztatás számára.
Miközben az erdészeti politika elsősorban nemzeti hatáskörbe tartozik, a 2006-ban elfogadott EU Erdészeti Stratégia és Cselekvési Terv hangsúlyozza az ágazat szerepét a vidékfejlesztésben. Az unió főként a Közös Agrárpolitika (KAP) második pillérét jelentő Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapon (EMVA) keresztül tud segíteni. Ez többek között támogatja, hogy az erdőkből biomasszát nyerjenek, míg az Európai Vidékfejlesztési Hálózat – amely a nemzeti vidékfejlesztési stratégiák alkalmazását felügyeli – Közös Tematikus Kezdeményezés az Erdészetért néven indított programot. Ebben is szerepel a fa, mint energiatermelésre alkalmas biomassza, különösen a helyi fűtésben játszott szerepét kiemelve.
EMVA-támogatást kaphatnak például mikrovállalkozások, hogy feldolgozzák a fát faforgáccsá vagy pelletté. Az erdőkből származó biomassza energetikai vagy fűtési felhasználására is pénzt nyerhetnek kis cégek.
A Bizottság a következő hónapban javaslatot készül tenni a KAP 2013 utáni reformjára. Ebben várhatóan több erdészeti rendelkezés is szerepel majd az EU vidékfejlesztési politikáján belül, valamint olyan intézkedések, amelyek az erdészetet és a megújuló energiatermelést előtérbe hozó tagállamokat segítik.
Juha-Matti Markkola, a finn Nemzeti Vidéki Hálózat hivatalnoka szerint a hangsúlyt az ellátási láncok felállítására és működtetésére kell helyezni, hogy garantálják a fával működő erőművek utánpótlását. Országuk majdnem nyolcvan százalékát erdő borítja, így az erdőkből származó biomassza energetikai hasznosítása előtérbe került. A szakember elmondta, hogy a helyi közösségek már most is faforgácccsal táplált kis hőerőművekkel fűtenek iskolákat és középületeket szerte az országban. Ehhez viszont széleskörű befektetésre volt szükség, ki kellett építeni és fenn kell tartani az ellátási láncot. „Kell valaki, aki kihozza a fát az erdőből, valaki, aki az erőműhöz viszi, és egy újabb vállalkozó, aki azt működteti” – foglalta össze Juha-Matti Markkola. Éppen ezért az elnök azt javasolná, hogy az ellátási láncban részt vevő vállalkozói csoportok is kaphassanak pénzt az EMVA-ból, külön hangsúlyozva, hogy ha támogatják a feldolgozást segítő újításokat, javíthatnak a lánc hatékonyságán. A technológiai innováció is legalább ennyire fontos, mivel nem ritkán nehezítik a fakitermelést a terepviszonyok (pl. mocsarak, lápok, hegyvidékek). Szerinte a bioenergiában rejlő lehetőségekről szóló, erdőtulajdonosoknak nyújtott kommunikációs, képzési és szaktanácsadási szolgáltatásokra is égető szükség lenne.
A szakember úgy látja, a fenntarthatóságra és a klímaváltozásra adandó válaszban „nagy lehetőség rejlik a vidéki területek számára”. Az erdőkből nyert bioenergia „nagy üzlet” a kistelepüléseknek, amely munkát és megélhetést adhat lakóiknak. Régiótól függően a fa, mint tüzelőanyag már most is versenyképes alternatívája lehet más megszokott energiaforrásoknak. Ez különösen azokon a területeken lehet igaz, ahol fűtőolajtól függenek, tette hozzá a fosszilis üzemanyagok növekvő árára célozva.
Finnországban október végén tartanak konferenciát az erdők bioenergetikai hasznosításáról.

Forrás: Euractiv.com

Cikk megosztása