A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) számos területen tevékenykedve igyekszik hozzájárulni a magyar vidék fejlődéséhez, a vidéki emberek életminőségének javításához. Összesen öt igazgatóság végzi el azokat a tevékenységeket, amelyek révén a vidék fejlődését, jólétét igyekszünk elősegíteni.

Az Intézet különböző szakterületinek tevékenységét, feladatát különböző helyszíneken mutatjuk be a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK).

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Állandó Titkársága által megrendezett termelői piac most öt napra az OMÉK G pavilonjába költözik. A Vidék Mustrán megtalálhatóak a vidék Magyarországának ízei, termékei. Harminc standon közel negyven, az ország különböző pontjáról érkező kis- és biotermelő, hungarikumot előállító élelmiszer-manufaktúrák, kézművesek és kézműves élelmiszert készítők mutatkoznak be portékájukkal a Kiállításon.

Az A pavilon 202/a standján mutatkozik be a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Az MNVH Állandó Titkárságának a NAKVI ad otthont, amelynek feladataival külön igazgatóság foglalkozik. Az MNVH legfőbb feladata a vidékfejlesztés hazai szereplőinek összefogása, hálózatba szervezése, valamint az Európai Vidékfejlesztési Hálózat tagjaként nemzetközi kapcsolatok építése. Az idei OMÉK-on az MNVH vendége lesz a Szlovák Vidékfejlesztési Hálózat, ahol az együttműködés részleteiről, szlovákiai jó gyakorlatokról lehet ismereteket szerezni. Emellett totóval és ajándékokkal várják a látogatókat a munkatársaink.

Az Intézet legrégebbi felelősségi területe a Képzési és Szaktanácsadási Igazgatóságé, amely az agrár-szakképzés, valamint – Országos Szaktanácsadási Központként – a szaktanácsadás felügyeletével és koordinálásával, irányításával kapcsolatos teendőket látja el. Emellett többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tudományos folyóiratainak kiadását is ez az igazgatóság végzi el. Az A pavilon 202/a standjára látogatók megismerkedhetnek tankönyveinkkel, kiadványainkkal, információt kaphat agrár-szaktanácsadási vagy agrárszakképzési kérdésekben.

Többek között a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) felügyeletéért és szakmai támogatásáért is Vidékfejlesztési Igazgatóságunk felel. Ezért az igazgatóság az idei seregszemlén egy standon állít ki a HACS-okkal. Az A pavilon 205/f standján közösségi stand alakul a kiállítás időtartamára. Lesz szó a város és vidék kapcsolatáról, fenntartható gazdálkodásról, natúrparkokról, valamint a fiatalok szerepéről a vidékfejlesztésben.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása