Az esemény házigazdája, Hubai Imre elnökségi tag, a hálózat I. szakosztályának vezetője a karcagi Nimród Bio Hotelben látta vendégül a 13 tagú elnökséget és az MNVH főtitkárát. A kétnapos esemény másnapján közös sajtótájékoztatón értékelte az eredményeket Búsi Lajos, a VM vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára (az IH képviselője), Csatári Bálint elnök, valamint Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár.


„Az Elnökség annak tudatában kezdte meg az ülést, hogy március végén az Irányító Hatóság aláírta, így 2012–13-ra élő, konkrét Cselekvési Tervvel rendelkezik az MNVH. Ez működésünk alapfeltétele” – mondta el Csatári Bálint elnök.
 

Mezőszentgyörgyi Dávid, a testület főtitkára a sajtótájékoztatón ismertette az MNVH idei vidékfejlesztési projektötleti felhívásait, amely négy témakörben, a vidékfejlesztés különböző témaköreihez kapcsoló szervezett ismeretátadást, a vidék társadalmi és gazdasági felemelkedését elősegítő tudományos események szervezését, vidékkutatási tanulmányokat illetve szakmai kiadványok szerkesztését, kiadását és terjesztését támogatná. A projektötletek megvalósításához az MNVH 765 millió forintot különített el. A főtitkár hozzátette, hogy az Elnökség az ülésen áttekintette, majd egyhangúlag elfogadta az MNVH projekt-kiválasztási eljárását szabályozó eljárásrendben szereplő elszámolásokhoz kapcsolódó irányelveket. Hangsúlyozta, hogy pályázatot csak az MNVH által előzetesen nyilvántartásba vett szervezetek nyújthatnak be. Az előzetes nyilvántartásba vételi kérelmeket az MNVH Állandó Titkársága kéthavi rendszerességgel bírálja el. Részletes információk és a kérelemhez szükséges kitöltendő dokumentumok az MNVH honlapján megtalálhatók (www.mnvh.eu). Májusban két témakörben, a tavalyi felhívások közt már szereplő, LEADER HACS-ok nemzetközi együttműködését elősegítő vagy előkészítő látogatásra, valamint az országos térségi és helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó projektötleteket várja leendő partnereitől az MNVH. A pályázatokat május 1 és 31. közt lehet benyújtani (részleteket lásd a honlapon: www.mnvh.eu). A főtitkár elmondta, hogy a projekt-kiválasztási eljárásokról szóló, a két témakörhöz kapcsolódó ügyrendi eljárásrendeletet az elnökség jóváhagyta.
 

Az MNVH együttműködésével a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tavaly év végén 21 kiemelt projektet indított el a nemzeti vidékfejlesztési program Technikai Segítségnyújtás pénzügyi keretéből. A tavalyi egyedi projektek az MNVH 2011-es cselekvési tervében rendelkezésre álló forrásból 2012. május 31-ig valósulnak meg, elméleti megalapozásukat a gyakorlati alkalmazás és megvalósítás követi. Az idei, kidolgozás alatt álló projektekre összesen 540 millió forintot különített el az MNVH – közölte Mezőszentgyörgyi Dávid.


Csatári Bálint fontosnak tartotta továbbá megemlíteni, hogy idén márciusban megalakultak az MNVH szakosztályai, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program tengelyeinek megfelelően, amelyek tervezett programjait röviden ismertette. Az Elnök ezt követően bemutatta az Elnökség új tagját, Marticsek Józsefet.


A nagy hagyományokra visszatekintő, negyedévente megjelenő A falu c. periodika szakmai koordinálását is az MNVH látja el ez évtől. A folyóirat kiadási jogai 2012-től az Agroinform Kiadótól a VKSZI jogutódjaként létrejött Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézethez (NAKVI) kerültek át, míg a folyóirat szellemi-tartalmi gondozásának feladatait az MNVH Elnökségének és Tanácsának minősített kutatóiból rövidesen felkérendő szerkesztő bizottság veszi át. „Úgy gondolom, jó kezekbe került A falu, ami egyébként nekem külön szívügyem” – mondta el Csatári Bálint. A szakfolyóirat ez évi első száma az elnökségi ülés idején került nyomdába.
 

Az Irányító Hatóság (IH) képviselőjeként jelen lévő Búsi Lajos, a VM vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára köszöntötte az MNVH Elnökségét, és kijelentette, hogy az elkövetkező, 2014–2020-as költségvetési időszakban kiemelten kívánnak e testület szakmai véleményeire építeni. „Létrejött itt egy komoly szakmai közösség, és hatalmas tudás halmozódott fel, amelynek ötleteire, véleményeire, programjaira, terveire, döntéseire az IH-nak is és a VM-nek is kiemelt mértékben kell támaszkodnia. E nélkül nem képzelhető el korszerű, az uniós irányelvek szerint működő, a helyi adottságokra alapuló, valóban a vidéki közösségeket szolgáló vidékfejlesztés. Márpedig ez a közös célunk” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

 

Cikk megosztása