November 7. és 9. között tartotta az MNVH és az AGRYA közös rendezvényüket, a „Fiatalság vidéken” című programsorozatot. Az eseményre az Európai Unió számos tagállamából érkeztek meghívottak Romániától Franciaországig, Finnországtól Görögországig, köztük számos határon túli magyar.
Az első két napon tartott workshopon Bódi Mátyás, a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) Kiemelt Projektek Osztályának munkatársa tartotta az első előadást. Bemutatta az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek (IKSZT) programját, amely nem pusztán művelődési házak felújítását jelenti, hanem a vidéki közösségek megreformálását szeretné elérni. A képzési, szociális és egészségügyi szolgáltatások hiányosságai, és és maga a tény, hogy nincs hely a közösség számára, mind hozzájárulnak a vidék elnéptelenedéséhez. Az IKSZT-k azonban teret adhatnak iskola utáni programoknak, képzéseknek, egészségügyi szűréseknek, de idősgondozás vagy postai szolgáltatások nyújtása is lehetséges ezekben az intézményekben. A program kezdetén 635 települést választottak ki, ahol összesen 27,5 milliárd forintból folytak vagy folynak jelenleg is beruházások. Az IKSZT-k szolgáltatásai több mint másfélmillió embert érhetnek el.

A workshopon számos sikeres projektet, ötletet mutattak be a résztvevők, amelyekkel a vidéki fiatalokat lehet segíteni. Az előadók között ifjúsági tanács-tagok éppúgy előfordultak, mint vidékfejlesztési szervezetek vagy fiatal gazdák érdekvédelmi szervezetének a képviselői. A megvalósult programok között akadt közös kenuház-építés, nyári iskola, vidéki fiatalokat összefogó, interaktív internetes portál, valamint kisebb területet bemutató, helyiek által információkkal feltöltött online atlasz.

A harmadik napon magyar projekteket tekinthettek meg a külföldi vendégek. Elsőként Gyögyöstarjánban mutatkozott be a Gyorsreagálású Utcai Tájszínházi Akciócsoport (GYUTACS). Az önkéntes alapon működő, városokból Gyöngyöstarjánba visszaköltözött társulat baráti társaságból vált a falut összefogó közösséggé, amelyhez a községből is többen csatlakoztak. Gyermekeknek tartott drámaelőadások mellett ma már táncházat és különféle közösségi programokat is szerveznek a helybelieknek. Ezt követően a Nagyrédei Környezetvédők és Hagyományőrzők Egyesület látta vendégül a látogatókat, ahol megismerkedhettek a szervezet projektjeivel, az illegális hulladéklerakók felszámolásától a „Palóc Parasztolimpiáig”.

 

Forrás: VM VKSZI

Cikk megosztása