A "Településfejlesztési érdekvédelmi hálózatszerű együttműködés a civilekkel" szakterületeket bemutató konferencia egy új országos szintű együttműködés kialakításának részeként került megrendezésre, amelyen bemutatásra kerültek a szakmai hálózat szakterületei, továbbá lehetőség nyílt a település- és vidékfejlesztés aktuális kérdéseinek megvitatására.

A konferencia II. moduljában, szekcióülések keretében ismertettük a településfejlesztési együttműködés informatikai hátteréül szolgáló elektronikus csoportmunka rendszer használatát, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat műhelymunkáit.

A települések működtetése, fejlesztése komplex folyamat, amely megköveteli a közvetetten és közvetlenül érintett közigazgatási, társadalmi, gazdasági és civil formációk együttműködését.
Nem példanélküli ez a civil összefogás és hálózatszerű együttműködés, hiszen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül az uniós jogszabályoknak megfelelően 2008-ban, minden tagországban megalakult, a nemzeti vidéki hálózat. Hazánkban, a vidékfejlesztésben érdekeltek információs és együttműködési hálózatba szervezését a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) koordinálja.

A vidékfejlesztés területén a hálózatépítésben élen járó MNVH-val együttműködve a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) és a Kistérségi Fejlesztő Szervezetek Országos Szövetsége (KIFESZ) olyan országos együttműködést kíván kialakítani, amely a településfejlesztés témakörében hatékonyabbá teszi a civil érdekképviselet működését, és szakmai párbeszédet, újszerű fórumot teremt a civil szervezetek számára.
 

Cikk megosztása