A visegrádi négyek tagországai, valamint Bulgária, Szlovénia és Románia agrárminiszterei ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU közös agrárpolitikája 2013 után az összes tagállamra vonatkozó egyenlő és igazságos feltételeket teremtsen.

A Visegrádi tagországok valamint Bulgária, Szlovénia és Románia agrárminiszterei augusztus végén České Budějovicében aláírt nyilatkozatukkal is egyértelműen jelezték, ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU Közös Agrárpolitikája (KAP) 2013 után az összes tagállamra vonatkozó egyenlő és igazságos feltételeket teremtsen. Elutasítják az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy 2012-ben a tagállamok kiegészítő nemzeti közvetlen támogatási rendszert hozhassanak létre.

A tárcavezetők egyetértettek abban is, hogy az újonnan csatlakozott „tizenkettek” mezőgazdászai igazságtalan versenykörülmények között, hektáronként eltérő támogatás mellett kénytelenek boldogulni, a bizottság javaslata pedig csak tovább növelné a különbségeket, ami nem egyeztethető össze az egyenlő bánásmód elvével.

Simon Zsolt földművelésügyi és videkfejlesztési miniszter a tanácskozás után kijelentette, csak közös fellépéssel lesznek képesek elérni, hogy a reform az új tagországok számára is megfelelő és igazságos legyen. „Az EU kettős mércét alkalmaz a régi és új tagok esetében. A szlovák kormány tagjaként állíthatom, hogy ez a megközelítés nincs összhagban a csatlakozási szerződéssel” – mondta Simon Zsolt. Szerinte ez az elvek és a ratifikált egyezségek érvényességének kérdése.

„Kérdés, hogy ezek az egyezségek érvényesek-e vagy sem” – fogalmazott a szlovákiai tárcavezető és hozzátette: A most elfogadott nyilatkozat azt üzeni az Európai Bizottságnak, hogy mi tiszteletben tartjuk az egyezségeket, de a KAP reformját valódi reformként értelmezzük és nem kozmetikai változtatásként.

 

Cikk megosztása